Xylitol
Xylitol je přírodní sladidlo získané ze dřeva, nejčastěji z břízy, ovšem poslední dobou se vyrábí z celulózy v malinách, švestkách nebo kukuřici. Přirozeně se vyskytuje v ovoci, zelenině a i v lidském těle, které si ho samo dokonce vyrábí. Používá se nejčastěji jako sladidlo, nedoporučuje se ho užívat ve velkých dávkách, může pak mít projímavé účinky. Jinak ale nemá žádný negativní vliv na zdraví.
Xylitol má až o 40% méně kalorií než běžný cukr. Je vhodný pro diabetiky, neboť ke strávení není potřeba inzulinu. Neškodí zubům, přidává se proto do žvýkaček a zubních past, navíc má chladivý efekt. Funguje jako prevence zubního kazu, snižuje tvorbu zubního povlaku a zvyšuje tvorbu slin, čímž zabraňuje růstu plísní a bakterií. Mimo jiné se používá i jako stabilizátor a zvlhčovadlo, pomáhá pokožce udržovat její přirozenou hydrataci a ochranu.