Všetana, sazečka cibule 20 kg
cibule obecná (Allium cepa / Cibula) - sazečka
Kód: | 77421 |
EAN: | |
Výrobce: | Seva - Flora s.r.o. |
Značka: | Semo (web) |
- Výborná skladovatelnost
- Tradiční osvědčená nejpěstovanější poloraná odrůda
- Okrově žlutá s tenkým, dobře se zatahujícím krčkem
- Bílá až nažloutlá dužnina je pevná, jemně nasládlé chuti
- Cibule jsou odolné k mechanickému poškození, ale vyžaduje rychlou sklizeň a úpravu
- Vegetační doba od výsadby sazečky je 90 - 110 dnů.
- Sklizeň sázené cibule zahajujeme v druhé polovině července
- Odrůdu je možné pěstovat i z jarních výsevů
- Vegetační doba od výsevu je 130 dní.
- Sklizeň seté je zahajován od poloviny srpna. Její jarní nať se používá podobně jako Pažitka.
Pro pěstování cibule jsou nejvhodnější středně těžké hlinitopísčité půdy v záhřevných polohách. Cibuli sazečku vysazujeme na záhon brzy z jara, kdy už nehrozí mrazy tak, aby konec krčku mírně vyčníval nad povrch záhonu. Na metr čtvereční vysazujeme 100 - 300 g cibulek ve sponu 20 x 8 až 10 cm. Cibule pěstované ze sazečky mají oproti přímo setým cibulím horší skladovatelnost, ale podstatně ranější sklizeň. V uzavřených polohách a ve vlhčím období vyžaduje cibule od poloviny června ochranu fungicidy proti plísni cibulové. Cibuli sklízíme, když je nať z poloviny rostlin polehlá a cibule mají žlutohnědou slupku. Dosoušíme na záhonech nebo na roštech.
Cibule obecná (Allium cepa) patří k základnímu koření. Je nepostradatelná v kuchyni při přípravě pokrmů. Jejím domovem je západní Asie – Afghánistán, Pákistán a Írán, kde se pěstovala už čtyři tisíce let před naším letopočtem.
Jakost a intenzita cibulové chuti závisí na obsahu sírových sloučenin v těkavých silicích (typu alliin, Allicin). Těkavé sirné složky způsobují podráždění sliznice a slzení. Cibule obsahuje řadu důležitých vitamínů, minerálů a jejich solí např. síru, fosfor, vápník, Železo, Zinek, mangan, jód, sodík, draslík, Magnesium, vápník, proVitamín A, vitamíny B1, B2, B3 a Vitamín C. Šťáva cibule obsahuje fytoncidy, látky s antibiotickými účinky. Smíchaná s Medem se užívá při nachlazení a bolestech v krku. Zelená nať pak se vyznačuje vysokým obsahem provitamínu A.
Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvěk
- Výborná skladovatelnost
- Tradiční osvědčená nejpěstovanější poloraná odrůda
- Okrově žlutá s tenkým, dobře se zatahujícím krčkem
- Bílá až nažloutlá dužnina je pevná, jemně nasládlé chuti
- Cibule jsou odolné k mechanickému poškození, ale vyžaduje rychlou sklizeň a úpravu
- Vegetační doba od výsadby sazečky je 90 - 110 dnů.
- Sklizeň sázené cibule zahajujeme v druhé polovině července
- Odrůdu je možné pěstovat i z jarních výsevů
- Vegetační doba od výsevu je 130 dní.
- Sklizeň seté je zahajován od poloviny srpna. Její jarní nať se používá podobně jako Pažitka.
Pro pěstování cibule jsou nejvhodnější středně těžké hlinitopísčité půdy v záhřevných polohách. Cibuli sazečku vysazujeme na záhon brzy z jara, kdy už nehrozí mrazy tak, aby konec krčku mírně vyčníval nad povrch záhonu. Na metr čtvereční vysazujeme 100 - 300 g cibulek ve sponu 20 x 8 až 10 cm. Cibule pěstované ze sazečky mají oproti přímo setým cibulím horší skladovatelnost, ale podstatně ranější sklizeň. V uzavřených polohách a ve vlhčím období vyžaduje cibule od poloviny června ochranu fungicidy proti plísni cibulové. Cibuli sklízíme, když je nať z poloviny rostlin polehlá a cibule mají žlutohnědou slupku. Dosoušíme na záhonech nebo na roštech.
Cibule obecná (Allium cepa) patří k základnímu koření. Je nepostradatelná v kuchyni při přípravě pokrmů. Jejím domovem je západní Asie – Afghánistán, Pákistán a Írán, kde se pěstovala už čtyři tisíce let před naším letopočtem.
Jakost a intenzita cibulové chuti závisí na obsahu sírových sloučenin v těkavých silicích (typu alliin, Allicin). Těkavé sirné složky způsobují podráždění sliznice a slzení. Cibule obsahuje řadu důležitých vitamínů, minerálů a jejich solí např. síru, fosfor, vápník, Železo, Zinek, mangan, jód, sodík, draslík, Magnesium, vápník, proVitamín A, vitamíny B1, B2, B3 a Vitamín C. Šťáva cibule obsahuje fytoncidy, látky s antibiotickými účinky. Smíchaná s Medem se užívá při nachlazení a bolestech v krku. Zelená nať pak se vyznačuje vysokým obsahem provitamínu A.