Vláknina
Jako vlákninu označujeme všechny látky rostlinného původu, které nedokážou enzymy lidského trávicího ústrojí rozložit na dostatečně malé (tedy stravitelné) jednotky. Vláknina se proto nemění na energii a není možné ji kaloricky využít. Vlákninu tvoří nejčastěji směs neškrobových polysacharidů a několika dalších složek (celulóza, lignin, vosky, chitiny, pektiny, beta-glukany, oligosacharidy). Živočišné potraviny vlákninu neobsahují. Vlákninu rozdělujeme na rozpustnou (např. psyllium) a nerozpustnou. Oba druhy vláknin jsou pro naše tělo důležité, často se nacházejí a pracují pohromadě.
Vláknina spolu s větším množstvím vody pomáhá proti zácpě, syndromu dráždivého tračníku a slouží jako prevence proti hemoroidům. Výborná je při redukčních dietách, protože vyvolává falešný pocit sytosti a neobsahuje žádnou energii, kterou by tělo následně ukládalo. Dále může pomoci diabetikům, protože zpomaluje vstřebávání cukrů. Pomáhá vylučovat z těla toxiny a rakovinotvorné látky a je účinná při prevenci žlučových kamenů.
Vláknina (tzv. kartáč střev) je rostlinná složka potravy, která se nerozkládá enzymy. Je velmi důležitá pro zdraví, zažívání, detoxikaci i redukci hmotnosti. Doporučená denní dávka vlákniny je cca 30 gramů pro dospělého člověka.
- při konzumaci potravin bohatých na vlákninu je důležitý i dostatečný příjem tekutin a pohyb, který podporuje peristaltiku střev a tím i vyprazdňování
Vláknina a její dělení:
- rozpustná vláknina bobtná ve vodě a několikanásobně zvyšuje svůj objem (např. inulin z kořene čekanky)
- nerozpustná vláknina ve vodě (celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu),na sebe váže toxické látky
- oba druhy vlákniny jsou pro tělo stejně důležité a jejich příjem by proto měl být vyrovnaný
- při konzumaci vlákniny je také nutné dodržovat pitný režim
Vláknina a její účinky:
- působí proti průjmu a proti zácpě, dobře zasytí
- vhodná při redukčních dietách (rozpustná v.)
- snižuje hladinu LDL cholesterolu
- podporuje peristaltiku střev (v kombinaci s fyzickým pohybem) a váže na sebe toxické látky (nerozpustná vláknina)
- působí jako prevence a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, cukrovky
- prevence nemocí trávícího traktu
- pomáhá čistit střeva
- je prevencí paradontózy a zubního kazu
- pomáhá v předcházení chronických chorob (diabetes atd.)
Přírodní zdroje rozpustné vlákniny:
- nevodnatá zelenina (např. kořenová zelenina, mrkev, brokolice, květák, kedlubna)
- sušené ovoce, banány, avokádo, fíky, datle, banány, hrušky, jablka
- luštěniny a obiloviny
- brambory a batáty
- semena jitrocele pravého (psyllium)
Přírodní zdroje nerozpustné vlákniny:
- obilné , zeleninové a ovocné slupky
- otruby
- semínka (např.lněná semínka, neloupaná konopná semínka, slunečnice, černý sezam, dýně, quinoa, pohanka) a ořechy
- černá, hnědá, červená rýže (neloupaná)
Kontraindikace: nadměrná jednorázová konzumace vlákniny může způsobovat nadýmání a plynatost, při pravidelné nadměrné konzumaci vlákniny můžete cítit bolest v žaludku a nebo se může zmenšit vstřebávání minerálů a vitamínů.