Vitamín H
Vitamín H (Biotin, též je nazýván koenzym R či vitamín B7) je ve vodě rozpustný vitamín, z chemického hlediska kondenzát močoviny a thiofenu se zbytkem kyseliny valerové. Starší název vitamín H má písmeno v názvu odvozeno od německého slova Haut, tedy kůže, neboť extrakty obsahující tuto látku měly léčivé účinky na kožní léze.
Vitamín B7 patří do skupiny vitagenů, což jsou látky, které jsou pro člověka zdrojem energie. Pomáhají štěpit tuky, cukry a bílkoviny a napomáhají tím lepší energetické přeměně.
Biotin je ve vodě rozpustný vitamín a je přirozenou složkou potravy. Je důležitý pro vznik energie a nezbytný pro přenos oxidu uhličitého.
Pomáhá udržet stálou hladinu krevního cukru. Pozor by si měli dát lidé, kteří konzumují syrový bílek. Ten totiž obsahuje látku avidin, která na sebe váže biotin a ten se pak stává neúčinným.
Nižší množství biotinu v těle se projevuje vyrážkami v obličeji, ospalostí, mravenčením končetin, depresí, vypadáváním vlasů a tvorbou lupů.
Nadbytek vitamínu B7 odchází močí.
V rámci vlasové péče podporuje vlasové folikuly a chrání vlasy před šedivěním a vypadáváním. Napomáhá syntéze keratinu, který je pro vlasy i pokožku velmi důležitou bílkovinou a příznivě ovlivňuje nehty. Bojuje s akné, ekzémy a tlumí bolesti hlavy. S vitamíny B2, B3, B6 a A si navzájem podporují své účinky.
Jeho nedostatek může vyvolat změny na pokožce a nervové poruchy. Experimentálně lze navodit avitaminózu požíváním většího množství syrových vajec, neboť bílek obsahuje bílkovinu avidin, tvořící s biotinem neúčinný komplex odcházející s výkaly.