Tomel japonský (Diospyros kaki)
Další názvy: hurmi kaki, kaki churma, japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko, čínská švestka, shitse
Tomel japonský je subtropický strom pěstovaný pro chutné ovoce, pro které se v České republice používá obchodní jméno kaki. Druh pochází z Číny, Myanmaru a severu Indie, odkud byl postupně rozšířen. Je vysazen také na evropském středomořském pobřeží a místně i ve Střední Evropě. Strom poskytuje tvrdé a žluté dřevo vhodné pro intarzie (výtvarné dílo vytvořené skládáním a lepením dýh různých barev a struktur), které má ale nepříjemnou vůni.
Jeho sladké plody (kaki) obsahují hodně vitaminu C, minerály, velké množství vlákniny a jednoduché sacharidy. Konzumují se čerstvé nebo se suší, zmrazují a vyrábí se z nich marmelády a sirupy. Jsou rychlým zdrojem energie, posilují imunitní systém, snižují hladinu krevního cholesterolu, povzbuzují pohyb střev a podporují činnost ledvin. Navíc pomáhají v boji proti volným radikálům – jsou účinným antioxidantem, pomáhají při stresu, únavě a přispívají ke zdraví a pevnosti kostí.