Stévie sladká
Další názvy: stevia rebaudiana
Stévie je jihoamerická rostlina, z níž se získává dnes již velmi dobře známé sladidlo. Pořídíte ji v mnoha formách, od tekutého extraktu, přes bílý prášek až po sušené lístky. Pěstovat si ji můžete i doma v květináči a její lístky přidávat třeba do čaje. Stévie sladká je víceletou bylinou dorůstající výšky přes půl metru. Patří do čeledi hvězdicovitých, má drobné kopinaté lístky a nepříliš nápadné květy bílé až narůžovělé barvy. Plodem stévie jsou pak nažky. Již po několik století ji domorodí indiáni využívají ke slazení tradičního nápoje maté. Listy stévie také vykazují příznivé účinky na trávení při pálení žáhy.
Stévie, konkrétně její účinné látky jménem glykosidy, nabízí vysokou sladivost, jež je až 300× vyšší než cukr. Zároveň ale disponuje nízkým obsahem kalorií a také nízkým glykemickým indexem. To z ní dělá sladidlo vhodné i pro diabetiky. Stévie se používá nejen k přímému slazení, ale také při výrobě žvýkaček, zubních past apod. Pomáhá totiž posilovat dásně a zubní sklovinu, a tím zvyšuje ochranu před zubním kazem. Tato rostlinka působí také antibakteriálně a protivirově. Pomáhá předcházet vysokému krevnímu tlaku, podporuje trávení a buněčný metabolismus a podporuje hojení pokožky.