Sorbitol
Další názvy:
D-GLUCITOL
D-SORBITOL
DGLUCITOL
SORBITOL SOLUTION
SORBITOL SOLUTION, 70%
CHOLAXINE
D-GLUCITOL
D-SORBITOL
DIAKARMON
GULITOL
L-GULITOL
Sorbol
Sorbit
Funkce:
- jako aromatická přísada
- přidává se do přípravku za účelem vonného efektu
- jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání
- zvlhčovadlo-jako přísada, které zvyšuje obsah vody v horních vrstvách pokožky tím,že odebírá vlhkost z okolního vzduchu
- pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu
- jako přísada, která změkčuje syntetické polymery (zabraňuje tak křehkosti a praskání filmotvorných přísad)
Obecné informace:
- je to cukerný alkohol, izomer Mannitolu, který je formě bílého krystalického prášku o různé velikosti částic se sladkou chutí
- přirozeně se nachází v mnoha bobulích (bobule jeřábu ptačího) a druzích ovoce (třešně, jablka, meruňky, švestky, hrušky atd.), kukuřici, mořských řasách atd.
- je rozpustný ve vodě a vysoce hygroskopický
- v kosmetice se využívá především jeho zvlhčujících (hydratačních) vlastností
- je bezpečný ve všech koncentracích použití
- výrazně zlepšuje strukturu kosmetických produktů (krémovost, jemnost)
- při vysokých koncentracích zvyšuje antimikrobiální účinnost některých konzervačních látek
- vyrábí se především synteticky (např.hydrogenací glukózy)
- zjemňuje a vyhlazuje pokožku a vlasy
- má sladkou chuť a proto se používá ve výrobcích ústní hygieny pro zlepšení chuti
- často se používá jako náhrada za Glycerin
Použití:
- zubní pasty
- vlasové gely
- hydratační krémy
- ústní vody
- mýdla
- v potravinářství (jako sladidlo, stabilizátor, kypřící prostředek: E420-nezpůsobuje kaz, vhodný i pro diabetiky)