Sójový protein
Sójový protein se získává z rostliny zvané Glycine Soja, česky sója luštinatá. Tato rostlina je původem z východní Asie, kde své využití našla hlavně v tradiční asijské kuchyni. Sóju tvoří až z 40% bílkoviny, dále pak esenciální aminokyseliny, minerály, vitamin E, glutamin, isoflavony a fytoestrogeny. Sójový protein se získává rozválením sójových bobů do vloček, následně se zbaví tuku, usuší se a vzniknou tři formy proteinu, které se dělí dle využití: texturizovaný sójový protein (vhodný jako náhražka masa), koncentrát sójového proteinu (obsahuje až 65% bílkovin) a izolovaný sójový protein (nejčistší forma sójového proteinu, která obsahuje kolem 90% bílkovin, při zpracování tohoto typu proteinu sójové vločky prochází ethanolovou extrakcí a neutralizací jejich pH- jedině tak lze dosáhnout vysokého množství proteinu ku celkové hmostnosti).
Sójový protein je zdravá, veganská náhražka živočišných či syntetických proteinových doplňků stravy, které mohou mít i škodlivý vliv na lidský organismus. Slouží jako jeden z největších zdrojů rostlinných bílkovin. Izolovaný sójový protein obsahuje až z 46% isoflavony, které snižují cholesterol, ženám pomáhají vyrovnat se s menopauzou a zpomalují řídnutí kostí. Sójový protein je vhodný jako doplněk stravy pro sportovce, kteří potřebují nabrat svalovou hmotu a zároveň si dopřát potřebnou regeneraci.