Sodík
Sodík se v přírodě vyskytuje nejčastěji ve formě sloučeniny známé jako chlorid sodný (kuchyňská sůl), přičemž v 10 gramech soli se nachází cca 4 gramy čistého sodíku. V organismu dospělého člověka se jedná o jeden z nejhojněji zastoupených prvků, nachází se ho zde kolem 100 gramů. Do těla ho přijímáme především díky kuchyňské soli, a to konkrétně ve formě rozpustných sodíkových solí. Je důležitý pro správné hospodaření s vodou v těle a pro udržování acidobazické rovnováhy. Dále má nezastupitelnou funkci při přenosu nervových vzruchů a jeho vliv je zásadní také pro činnost srdce a všech svalů v těle.
Nejznámější a také nejbohatší zdroj sodíku představuje kuchyňská sůl, a tím pádem i veškeré solené potraviny jako uzeniny, sýry, chléb, většina konzervovaných a instantních potravin apod. Sodík se z potravy vstřebává velmi snadno a jeho nadbytečný příjem je regulován a vylučován prostřednictvím potu a moči. Denně bychom měli přijmout od dvou do tří gramů sodíku denně, avšak toto množství je vhodné zvýšit při vyšším pocení (např. sport, horké letní dny). Většinou však dochází k tomu, že sodíku konzumujeme až pětkrát více, než je uvedená denní potřeba. Je to dáno tím, že jíme velké množství uzenin, sýrů apod. Předávkování se projevuje zvýšeným tlakem, bolestí hlavy nebo k hromaděním vody v těle. K nedostatku tohoto prvku dochází v důsledku nadměrného pocení, dlouhotrvajícího průjmu nebo při zvracení. Může pak vést k celkové slabosti, nízkému krevnímu tlaku či křečím ve svalech.
- Sodík: uvolňuje ztuhlost a zbavuje únavy bolavých svalů