Slanina
Slanina nebo také špek je označení pro solené či uzené vepřové sádlo. Vyrábí se převážně z vepřového bůčku, kýty nebo hřbetu. Samotná slanina se vyrábí naložením do soli na několik týdnů a případně pozdějším vyuzením.
Výraz se také používá jako zkrácený název pro anglickou slaninu, která kromě sádla obsahuje i maso.
- používá v syrovém stavu ve studené kuchyni, typicky na oblohu chlebíčků nebo do housky (bagety),
- dále tepelně zpracovává jako
- součást hlavního jídla, např. na špikování masa či obal masné rolády
- samostatný doplněk pokrmu.
Opečená slanina je jednou z typických součástí anglické snídaně.
Parfémy:
- Také kořeněná, kouřová, slaná vůně křupavého masíčka si našla cestu do světa parfumerie.
- Nejspíš nějaký muž v obchodě vyslovil přání, aby jeho žena voněla jako slanina… a už to bylo!