Šáchor jedlý (Cyperus Esculentus)
Další názvy: zemní mandle, tygří ořechy, čufa, gomi, šáchor jedlý
Šáchor jedlý byl velice ceněný již ve starém Egyptě, kde jej dávali faraonům do hrobu jako potravu na cestu. Vytváří 40-60 cm vysoká stébla svěže zelených listů. Květy jsou drobné trávovité klásky. Vytváří podzemní hlízky, které jsou jedlé a obsahují 20 % tuku, 44 % sacharidů, dobře stravitelné bílkoviny, mnoho minerálů jako draslík, vápník, hořčík, železo, měď, zinek, mangan a fosfor. Hlízky jsou známé také jako zemní mandle, čufa nebo gomi.
Hlízky šáchoru jedlého jsou velice výživné a podporují trávení. Mají pozitivní vliv na žaludek a střeva, protože obsahují velké množství vlákniny, což snižuje riziko vzniku rakoviny střev. Vláknina také zahání pocit hladu, takže pomáhá při hubnutí a navíc mají hlízy příjemnou chuť podobnou mandlím. Cenné jsou zvláště obsažené nenasycené mastné kyseliny, které získáváme v koncentrované podobě v šáchorovém oleji. Ten má podobné složení jako olej olivový a bývá součástí luxusní vlasové a nehtové kosmetiky.