Resveratrol
Resveratrol se řadí do skupiny flavonoidů. Je přírodním antifungicidem, který zamezuje vzniku plísní, a je také účinným antioxidantem. Vyznačuje se širokou škálou biologických účinků, prospěšných pro lidské tělo. Vyskytuje se ve slupkách hroznů, v grepu, granátovém jablku, apod. Resveratrol byl poprvé izolován v roce 1940 z kořenů bílé čemeřice (Veratrum grandiflorum) a následně v roce 1963 z kořene rdesna japonského (Polygonum cuspidatum). Resveratrol je přítomen v různých druzích rostlin, ovoce a jeho produktech. Nachází se v arašídech, hroznu, borůvkách, malinách, moruši, borovici lesní a hladké, a také ve více než sedmdesáti jiných druzích rostlin. Obsah resveratrolu se značně liší v závislosti na faktorech, jakými jsou klima, odrůdy, plísňové infekce, vinařské postupy a UV záření.
Resveratrol má antioxidační, protizánětlivé, antiinfekční, protirakovinné a kardioprotektivní vlastnosti. Kardioprotektivní a antirakovinné vlastnosti zařadily resveratrol mezi látky, které zkoumají biochemici a dietologové. Působí na více úrovních buněčného metabolismu některých systémů v lidském organismu. Studie poukazují na jeho jedinečnou schopnost bojovat proti rakovině během všech jejích stádií. Resveratrol aktivuje a podporuje geny zvané sirtuiny, které hrají důležitou roli při ochraně buněk a jejich genetické informace (DNA).