Pueraria lobata
Další názvy: kuzu, kudzu
Pueraria lobata neboli kudzu je rostlina vyskytující se zejména v Asii a dále v Americe. Její kmen mívá průměr až jeden a půl metru a dorůstá výška kolem deseti metrů. Z kořene kudzu se získává škrob, který v kuchyni nahradí solamyl či maizenu. Snadno se rozmíchává, má nízký obsah kalorií a neobsahuje žádné tuky. Krásně zahustí pokrmy jako polévky, omáčky či pudinky, a navíc je lehce stravitelný a zabraňuje překyselení žaludku. Kudzu obsahuje velké množství izoflavonoidů či antioxidantů a působí antibakteriálně. Doporučuje se k terapii akutních střevních problémů, zejména průjmu, při nachlazení nebo zvýšené teplotě. Je výborné také pro detoxikaci jater a jako podpůrný prostředek při léčbě závislostí na alkoholu či nikotinu.
Podle laboratorních výzkumů působí kořen kudzu příznivě na kardiovaskulární systém. Pomáhá rozšiřovat cévy, a kromě toho snižuje krevní tlak. Je vhodný také při migréně, protože zlepšuje průtok krve cévami. Osvědčil se rovněž jako podpora léčby osteoporózy a během rekonvalescence po terapii steroidy. Kudzu je vhodné také pro ženy v období menopauzy. Tím, že v těle působí podobně jako estrogen, pomůže zmírnit nepříjemnosti jako podráždění, návaly horka apod. Kudzu ale nabízí i další příznivé účinky na hormonální sféru. Podporuje totiž produkci serotoninu a dopaminu, hormonů, které jsou zásadní pro správnou činnost nervového systému a psychickou pohodu