Proteiny
Bílkoviny (proteiny) patří mezi nutnou základní výživu pro naše tělo, které se skládají z aminokyselin. Proteiny jsou důležité pro stavbu svalové hmoty, ale i pro regeneraci a správný chod metabolismu, měly by tvořit zhruba 15–30 % denního energetického příjmu.
- proteiny (neukládají se však do zásoby) tvoří spolu se sacharidy a tuky základní složky stravy
- z bílkovin jsou tvořeny i řídící entity např. hormony, růstové faktory či různé receptory na buňkách, říká RNDr. Michaela Bebová, odbornice na výživu a biochemička
- ve stravě by měli rostlinné proteiny převažovat nad živočišnými proteiny
Rostlinné zdroje kompletních proteinů:
- soja, amarant, quinoa, teff
- směs -sušené ovoce, semínka, oříšky
- konopný protein
- kombinace obilnin a luštěnin (fazole a celozrnná rýže, celozrnná rýže a čočka, celozrnná rýže a sójová pasta, kroupy a hrách a česnek)
- řasy (chlorella, spirulina)
- švábí mléko (entomléko) ze švába druhu Diploptera punctata obsahuje bílkoviny, tuky i cukry, všechny esenciální aminokyseliny
Kompletní bílkovina musí obsahovat 9 esenciálních aminokyselin (histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin a cystein, fenylalanin a tyrosin, threonin, valin a tryptofan), které si tělo neumí samo vyrobit a proto je nutné je přijímat v potravě. Pokud strava neobsahuje během dne kompletní bílkoviny tělo postupně chřadne a ztrácí svalovinu.
Kompletní proteiny a jejich účinky:
- podporuje růst svalové hmoty
- podporují dělení buněk (syntéza bílkovin)
Protein p53:
protein P53 (tumorový protein, nádorový antigen, strážce genomu), reguluje expresi mnohých genů, které mohou kontrolovat růst buněk, apoptózu (programovanou buněčnou smrt), opravu DNA, stárnutí buněčných populací a angiogenezi (růst nových cév). p53 vyhledává na DNA poškozená místa a pokud takové najde, spustí transkripci genu p21, který zastaví dělení buňky, dokud není poškozené místo reparováno. Pokud to nelze, buňka spustí programovanou buněčnou smrt.
- zastavuje zkracování telomer (může si jej dovolit 1 % populace, protože je hodně drahý) a tím pádem prodloužení délky života - podobně jako Věc Makropulos (K. Čapek)
- zbraňuje vzniku rakoviny, brání genomové mutaci
- aktivuje opravné procesy při poškozené DNA, hraje důležitou funkci při stárnutí
- hraje důležitou roli při udržování kmenových buněk v průběhu vývoje a zbytku lidského života
Rodina proteinů p53 zahrnuje proteiny p53, p63 a p73, které se podílejí na vývoji buňky a na řízení buněčné odpovědi na stres.
Jak poznáte, že vám v těle chybí proteiny?
- cítíme se unavení a malátní
- máme často chuť na sladké
- necítíme se sytí
Co způsobuje nadbytek proteinů?
- vylučování proteinů nadměrně zatěžuje ledviny
Proteinurie - bílkovina v moči
Bílkovina v moči neboli proteinurie (patologický stav, nejčastěji jde o nemoc ledvin a močových cest, cukrovku a vysoký krevní tlak) má nejasné příznaky, přesto je příznakem mnoha chorob a může vést až k selhání ledvin.
- Ledviny postupně filtrují krev až na moč a velké molekuly, jako bílkoviny, se do moči nedostanou
Příznaky bílkoviny v moči: kalná a zpěněná moč, otoky očních víček a dolních končetin, únava, větší náchylnost k infekcím
Nejčastější příčiny bílkoviny v moči
- stravovací chyby, mnoho bílkovin ve stravě
- zvýšená fyzická zátěž organismu
- stresová zátěž
- akutní infekční stavy
- infekce močových cest
- vysoký krevní tlak neboli hypertenze
- cukrovka neboli diabetes 1. a 2. typu
- glomerulonefritida – zánětlivá onemocnění ledvinných filtračních jednotek
- chronické onemocnění ledvin
- nádory v močových cestách – rakovina močovodu, močového měchýře i ledvin
- bílkovina v moči v těhotenství
- masivní zranění s rozdrcením svalů – crush syndrom
Jak můžete snížit bílkovinu v moči sami
- snižte příjem sodíku – průmyslově zpracovaných potravin, instantních jídel a fast foodu
- omezte živočišné proteiny – zařaďte rostlinné z luštěnin, syrovátky, ořechů, rýže a obilovin
- snižte hladinu cukru – poškozuje ledviny, které vylučují do moči více bílkovin
- jezte rybí tuk – zejména omega-3 mastné kyseliny
- vsaďte na lněné semínko – mleté či máčené
Solar Foods, elektrické jídlo, které by mohlo zachránit planetu
Solein je proteinový prášek (podobný mouce) vyrobený z mikrobů (mikroorganismy v kapalině jsou napájeny bublinami oxidu uhličitého a vodíku, které jsou uvolněny z vody pomocí elektrické energie, vytváří proteiny, jež se pak suší na prášek), vody, oxidu uhličitého a vodíku, a to vše za pomoci obnovitelné energie, zejména solární.
- Cena 1000g Soleinu bude stát cca 5 EUR
- není potřeba zemědělské půdy a jen minimum vody ve srovnání s živočišnou výrobou
- Výroba připomíná vaření piva nebo mléčné kvašení. Kvasinky se dají do vody, do které se přidává oxid uhličitý a vodík. Oba komponenty jsou vyráběny z ovzduší pomocí obnovitelných zdrojů energie
- vzniklý protein až stokrát šetrnější k životnímu prostředí než jiné zdroje bílkovin, včetně těch, které se vyrábí z rostlin
- komerční produkce startuje v roce 2021, kdy se má vyprodukovat 50 milionů porcí, o rok později už dvě miliardy
- SOLEIN nevyžaduje ornou půdu ani zavlažování a není omezena klimatickými podmínkami.
- Produkt může být vyroben kdekoliv na světě, včetně oblastí, kde tradiční produkce proteinů nebyla nikdy možná
- Solein vypadá a chutná jako běžná pšeničná mouka, lze ho přidávat do jogurtů, smoothie, těstovin i chleba
- Továrna Solar Food potřebuje na stejnou produkci až 20 000krát méně půdy, než je potřeba k produkci stejného množství potravin (např. pěstováním sóji). Pro produkci všech bílkovin, které potřebuje současný svět, potřebuje Solein menší plochu než stát Ohio
V současné době tři rostliny - rýže, kukuřice a pšenice jsou zdrojem téměř 60% kalorií a bílkovin, které jako lidstvo získáváme z roslin. Tři čtvrtiny světových kalorií pocházejí z 12 rostlinných a pěti živočišných druhů
Jedna čtvrtina světové uhlíkové stopy je způsobena produkcí potravin, ale dle OSN bude do poloviny století zvýšit produkci potraviny o 50-70%.