Popcorn
Popcorn, počeštěně popkorn, pražená kukuřice nebo kukuřičné pukance je pokrm z kukuřice.
Popcorn pochází z Ameriky, kde ho jako první pravděpodobně konzumovali Indiáni [zdroj?]. S masovým vyséváním kukuřice po celých Spojených státech a s průmyslovou revolucí získal na rozšíření i oblibě a rozšířil se do celého světa. Nyní je popcorn typickou potravinou zejména v kinech, lze jej ale připravovat i doma v mikrovlnné troubě, popkornovači nebo obyčejném rendlíku.
Popcorn se připravuje zahříváním zrnek kukuřice, což způsobí jejich puknutí. Struktura škrobu, který zrnko především obsahuje, se změní na pěnovitou, zrnko se „převrátí naruby“ a dostane charakteristický tvar (popisovaný jako květ nějaké bílé květiny).
Popcorn je potravinou velmi levnou, s nízkou energetickou hodnotou (zvláště pokud je připraven bez tuku), vysokým obsahem vlákniny a menším obsahem některých stopových prvků. Z těchto důvodů dietologové doporučují nahradit popcornem některé jiné, pro zdraví člověka méně přínosné pochoutky, jako jsou např. brambůrky nebo pražené solené arašídy [zdroj?].
Většinou se popcorn vylepšuje příchutěmi. Nejčastější variantou je slaný popcorn, dále pak sýrový, šunkový, česnekový atd. Popcorn se objevuje i ve sladké chuťové variantě (např. karamelový). Existují i míchané chuťové variace (např. šunkovo-sýrový)
V parfémech:
- Bohatá máslová vůně připomínající praženou kukuřici a spolu s ní atmosféru filmového představení.
- S parfémem využívajícím aroma popcornu získáváte jasný signál – nyní si vydatně odpočiňte a naberte sílu do dalšího dne.