Ořešák královský (Juglans regia)
Další názvy: Ořešák vlašský, Walnut, Vlašák
Ořešák královský je mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých (Juglandaceae). Je původním stromem našeho kontinentu, roste od jihovýchodní Evropy až k Himalájím. Dorůstá do výšky 25-45 metrů. Plodem ořešáku jsou všeobecně známé vlašské ořechy s tvrdou slupkou, které se objevují přibližně od osmého roku věku stromu. Ze zralých ořechů se lisováním získává velmi kvalitní rostlinný olej, který se používá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. K účinným látkám ořešáku patří třísloviny, flavonoidy, silice, fenolkarbonové kyseliny a chinony. Plody ořešáku mají velkou výživovou hodnotu, obsahují 50-70 % tuků. Velmi významné jsou nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu tzv. škodlivého cholesterolu v krvi a jsou tedy dobrou prevencí infarktu a cévních onemocnění. Obsahují také vitamin B, který je důležitý pro správnou činnost mozku, nervového systému, ale i kůži. Z nezralých zelených plodů se pak vyrábí pálenka, likéry a tinktury. Výtažky z nezralých ořechů se v lidovém léčitelství používají pro jejich antibakteriální účinky. Alkohol posiluje jejich čisticí schopnost a léčení zažívacího traktu. Působí v žaludku a ve střevech, která pročisťuje a chrání před nežádoucími mikroorganismy.