Pakliže v čaji hledáte stejně jako v kávě spíše stimulační účinek, pak se budete divit, ale existují čaje, které dokáží nabudit ještě mnohem víc než káva a taky na delší dobu. Některé jsou známé i pro svůj tuk spalující účinek (yerba).
1) Zelený čaj
Zelený čaj je považován za jeden z nejzdravějších čajů, protože obsahuje spoustu antioxidantů a katechinů, včetně EGCG neboli epigallocatechin gallate. Poslední výzkumy ukazují, že tento katechin může významně přispět k ochraně zdraví srdce. Konkrétně přispívá ke snížení zánětu a zlepšení krevního oběhu. Pravidelné pití zeleného čaje pomáhá snížit riziko srdečních chorob a mimo jiné má zelený čaj protizánětlivé vlastnosti. Dále pomáhá snižovat krevní tlak a LDL cholesterol. Zelený čaj bývá často spojován s redukčními dietami, protože urychluje metabolismus. Studie rovněž ukázaly, že zelený čaj může zabránit rozvoji některým typům rakovinových buněk.
2) Bílý čaj
Bílý čaj patří mezi nejméně zpracované čaje. Jeho listy si udržují přirozený zelený odstín, protože listy jsou ihned po sklizni sušeny na slunci. Ve srovnání s jinými čaji má bílý čaj méně kofeinu. Mimo jiné obsahuje bílý čaj antioxidanty, které pomáhají snižovat inzulínovou rezistenci a mohou regulovat hladinu cukru v krvi.
3) Oolong
Oolong je částečně fermentovaný čaj. Čajové lístky jsou ihned po sklizni a usušení podstoupeny oxidaci. Výsledkem různých úrovní oxidace je příjemně sladké aroma. Oolong obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály a to zejména vápník, mangan, měď, karoten a selen. Z vitamínů to je především vitamín A, B, C, E a K. Kromě toho je bohatým zdrojem kyseliny listové. Díky velkému množství antioxidantů pomáhá Oolong odstraňovat z těla volné radikály a díky obsahu flavonoidů pomáhá snižovat zánět a má antimikrobiální vlastnosti.
4) Černý čaj
Černý čaj je podobně jako zelený čaj známý svými pozitivními účinky na zdraví. Ze všech čajů má největší obsah kofeinu, takže může sloužit jako náhrada za kávu. Černý čaj obsahuje aminokyselinu nazývanou L-theanin, která pomáhá zpomalit vstřebávání kofeinu a tím prodlužuje dobu přísunu energie. Výzkumy ukazují, že tři šálky denně můžou snížit riziko srdečních chorob. Černý čaj také obsahuje polyfenoly, které napomáhají k lepšímu trávení.
5) Pu-Erh
Pu-erh je kromě svých pozitivních účinků na zdraví známý svou silně sladkou chutí s dřevitými tóny. Pu-Erh obsahuje antioxidanty, které pomáhají z těla odvádět volné radikály, působí detoxikačně a zabraňuje oxidačnímu stresu. Oxidační stres je spojen s řadou onemocnění od předčasného stárnutí a dokonce s rozvojem Alzheimerovy choroby.
6) Rooibos
Rooibos je jihoafrický nápoj vyrobený z listů keře nazývaného Čajovec kapský. Čajové lístky při zpracování prochází procesem fermentace, který rooibosu zajišťuje jeho typickou červenohnědou barvu a výraznou nasládlou chuť. Výzkumy ukazují, že Rooibos obsahuje antioxidanty, které snižují oxidační stres a pomáhají chránit játra.
7) Yerba maté
Yerba maté je čaj vyrobený z lístků a větviček rostliny Ilex paraguariensis, tedy cesmíny paraguayské. Yerba maté se popíjí tradičním způsobem z nádoby zvané kalabasa pomocí bombilly (brčka), která slouží jako filtr. Yerba je bohatá na antioxidanty a živiny. Obsah antioxidantů je u yerby maté dokonce větší než u zeleného čaje. Dále obsahuje xantiny, saponiny, polyfenoly. Jednou z hlavních předností yerby jsou její povzbuzující účinky a to bez projevů nervozity, jako tomu může být u kávy. Kromě přísunu energie zároveň zvyšuje i mentální výkonnost. Mimo jiné yerba maté pomáhá předcházet infekcím bakteriemi, parazity,houbami, snižuje hladinu cukru v krvi a je vhodná v redukčním období, protože snižuje chuť k jídlu a urychluje metabolismus. Kromě výše zvýšených látek obsahuje vitamín C a E a z minerálních látek je to selen a zinek a tím yerba posiluje imunitní systém.
8) Ibiškový čaj
Ibiškový čaj je vyroben z květů Ibišku, které se pěstují do jejich purpurového odstínu. Chutí je podobný brusinkám. Studie ukazují, že Ibišek vykazuje protinádorové vlastnosti. Ibiškový čaj se také může pochlubit příznivými účinky na zdraví srdce a to díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.
9) Heřmánkový čaj
Heřmánkový čaj je připravován z rostliny Heřmánku pravého, který je známý pro své uklidňující účinky. Největším přínosem pro zdraví jsou zejména právě jeho uklidňující účinky, které zlepšují spánek a zároveň prodlužují čas strávený v hlubokých cyklech spánku.
10) Mátový čaj
Mátový čaj je asi nejznámějším čajem na trávicí obtíže, máta peprná totiž pomáhá zmírnit zánět a podrážděný žaludek. Mimo to má také analgetické vlastnosti, takže ulevuje od bolesti. Mezi významné látky v mátovém čaji patří fenolové sloučeniny, jako je kyselina rosmarinová a flavonoidy.
Všechny čaje jsou plné antioxidantů, polyfenolů, katechinů a dalších látek, které příznivě působí na zdraví. Pití čaje může pomoci snížit hladinu cholesterolu, zvýšit energii a podpořit imunitní systém.