Nitrosamines
Další názvy:
Nitrosaminy
DEN (MUTAGEN)
DENA
DIAETHYLNITROSAMIN (GERMAN)
DIETHYL NITROSAMINE
DIETHYLNITROSAMIDE
DIETHYLNITROSAMINE
DIETHYLNITROSOAMINE
ETHANAMINE, N-ETHYL-N-NITROSO- (9CI)
ETHYLAMINE, N-NITROSODI-
N,N-DIETHYLNITROSAMINE
N-DIETHYLNITROSAMINE
Obecné informace:
- jsou to látky, které vznikají za určitých podmínek (zvláště v kyselém prostředí) z dusitanů a bílkovin, resp. ze sekundárních aminů
- vznikají v potravinách během výroby a skladování a vytvářejí se i v lidském žaludku (reakcí aminu a kyseliny dusité z dusitanů v kyselé žaludeční šťávě)
- jsou v naší stravě hojně zastoupeny-zejména v masných výrobcích
- můžou například vznikat z dusitanů nebo dusičnanů, používaných ke konzervaci potravin-seznam dusičnanů a dusitanů používaných v potravinách
- můžeme je také nalézt v tabákovém kouři (úrovně nitrosaminů u kuřáků jsou až osm krát vyšší než u nekuřáků), v latexových výrobcích aj.
- při pokusech na zvířatech byl zjištěn u 90% zkoumaných nitrosaminů silný karcinogenní účinek, mají také mutagenní (poškozující DNA) účinek
- nejčastěji způsobují rakovinu jater, jícnu, hrtanu, žaludku, slinivky břišní, močového měchýře, průdušek, ledvin, plic atd.
Vytvářejí se při:
- sušení (slad) -pivo, whisky-jedná se prakticky o stopové množství, pro člověka neškodné
- v případě kontaminace dusičnany (např. z hnojiv)
- při nakládání, nebo nastřikování masa při kterém se přidávají dusitany či dusičnany-šunka, salámy...
- uzení potravin-uzené maso, sýry, ryby...
- smažení
- grilování aj.
Patří mezi ně především:
- N‑nitrosodimetylamin
- N‑nitrosodietylamin
- N-nitrosodi-n-butylamin
- N‑nitrosomorfolin
- N-nitrosopyrrolidin
- N-nitrosopiperidin aj.
Jako nečistota se může nacházet ještě v těchto přísadách:
TRIETHANOLAMINE
COCAMIDOPROPYL BETAINE
LECITHIN
STEARALKONIUM HECTORITE
SODIUM PCA
AMINOMETHYL PROPANOL
COCAMIDE MEA
COCAMIDE DEA
Lauramide DEA
Linoleamide DEA
Oleamide DEA
SODIUM LAUROYL SARCOSINATE
HYDROGENATED LECITHIN