Matcha
Další názvy: Zelený čaj Matcha
Matcha je zelený japonský čaj. Vyrábí se speciální technikou, kdy se čtyři týdny před sklizní čajové plantáže kompletně zastíní, čímž čajovník začně produkovat více chlorofylu a posílí tak všechny své účinné látky. Lístky se sbírají ručně, po sklizni se zpaří (tím se zabrání fermentaci), usuší mrazem, roztřídí podle kvality do 10 kategorií (čím kvalitnější, tím zelenější- v této kvalitě se čaj používá k mimořádným událostem, rituálům a ceremoniím), následně se lístky v žulových mlýnech rozemelou na tak jemný prášek, jehož jedno zrnko je velké jako jedna tisícina milimetru. Čaj se tedy nelouhuje, ale rozpouští. Díky jeho vysokému obsahu minerálů (železo, zinek, vápník, draslík), vitaminu A, C a E, vlákniny, kofeinu, proteinu, aminokyselin a hlavně katechinů (látka zvaná EGCG) se matcha označuje za zelenou superpotravinu. 1 šálek matcha čaje se rovná účinky až 10 šálkům běžného zeleného čaje.
Díky vysokému obsahu látky EGCG, které je v matcha čaji až 137x více než v běžném zeleném, se matcha vyznačuje velmi silnými antioxidačními účinky. Má značné protirakovinné účinky na celý organismus, především na trávicí ústrojí a močový měchýř. Pomáhá zastavit růst nádorových buněk. Také chrání játra a ledviny před poškozením způsobené onemocněním diabetes. Podporuje detoxikaci celého těla tím, že na sebe váže těžké kovy, navíc harmonizuje trávení a urychluje spalování tuků. Podporuje mozkovou funkci, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol, chrání před kardiovaskulárním a plicním onemocněním a také před působením volných radikálů na orgány i pokožku. Na pleť má též silné antioxidační účinky, zlepšuje stav kožních nemocí, pomáhá hojit a obnovovat kožní tkáň (vhodné na jizvy a ranky), snižuje tvorbu vrásek a pokožce navrací pružnost a pevnost. Při vnitřním užití nezalévat matcha prášek vařící vodou, znehodnotil by se tak.