Lupina bílá (Lupinus albus)
Další názvy: vlčí bob bílý, tremoso, turmus, sladká lupina, vičinec bílý, škrkavičník bílý, Lupinus termis
Lupina bílá je jednoletá bylina z čeledi bobovitých. Patří mezi luštěniny. Je vysoká až 1 m, má vzpřímenou lodyhu a dlanitě složené 5-7četné listy. Květy jsou motýlovité, bílé, někdy nafialovělé nebo namodralé, seskupené ve vzpřímeném dlouhém hroznu. Plodem je nepukavý lusk, který obsahuje kulatá zploštělá bílá semena. Od starověku byla pěstována jako krmivo i potravina. V přírodě roste např. na Balkáně. Divoce rostoucí rostliny obsahují toxické alkaloidy, v současnosti se však pěstují vyšlechtěné tzv. sladké odrůdy bez jejich obsahu. U nás je lupina bílá zatím málo známá, více se pěstuje v oblasti Středomoří. Lupina má možnosti využití v potravinářství i v zemědělské výrobě jako krmivo či zelené hnojení.
Boby lupiny jsou kvůli svým výborným nutričním vlastnostem a nízkým nárokům na pěstování perspektivní potravinou. Mají vysoký obsah bílkovin s příznivým složením a zároveň v porovnání se sójou méně tuku (převažují nenasycené mastné kyseliny), obsahují i lecitin. Výhodou je také podstatně vyšší podíl vlákniny než u ostatních luštěnin nebo nízký obsah alergenních látek. Ze semen lupiny bílé se dá vyrábět náhražka mléka a masa tofu stejně jako ze sóji. Rozemletím bobů vzniká žlutá mouka, která je svým složením vhodná pro bezlepkovou dietu i pro veganskou výživu. V jižní Evropě se konzumují lupinové boby, nazývané tremoso, také vařené jako příloha, nakládané, v salátech. Pražená semena lupiny se využívají jako bezkofeinová kávovina. V současnosti se připravují potravinové doplňky vyrobené z lupiny, které by přidáním do mléka zvýšily obsah bílkovin mléčných výrobků. V kosmetice se proteiny z lupiny bílé využívají v krémech na regeneraci pokožky. Podobně jako lupina bílá jsou využívány i některé další pěstované druhy, např. lupina žlutá. Pozor, lupina mnoholistá pěstovaná někdy jako okrasná rostlina v zahradách je jedovatá.