Kyselina močová
Kyselina močová je látka špatně rozpustná ve vodě, při zvýšené koncentraci vytváří krystalky, které se usazují v kloubech (malé klouby na dolních i horních končetinách - dna, artritida). Trávení živočišných bílkovin (nadměrná konzumace vepřového masa) vede k tvorbě nadměrného množství kyseliny močové a současně se zvýšuje překyselení těla. Při neléčení dny hrozí poškození kloubů či poškození ledvin.
- Kyselina močová se z těla vylučuje prostřednictvím ledvin a pocením kůží při řízené hydrotermii
- Dna (pakostnice) se projevuje právě zvýšením hladiny kyseliny močové v krvi a ukládáním krystalů její soli do kloubů, šlach a ledvin. Uložené krystaly vyvolávají silně bolestivé zarudnutí až akutní záchvaty, nejzávažnějším projevem choroby je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde může tvořit kameny, nebo vyvolat záněty a v nejtěžších případech i selhání ledvin
- U 20 % pacientů je primární příčinou dny rodinná dědičnost, u 80 % pacientů je dna vyvolána nesprávnou životosprávou, přejídáním (vysokým příjmem bílkovin, tuků a cukrů) na jedné straně a nízkým energetickým výdejem na straně druhé
Bylinky podporující vylučování kyseliny močové z těla:
- zelenina – celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo
- pupečník asijský, pomáhá při odplavení kyseliny močové z těla
- kopřiva dvoudomá, podporuje vylučování kyseliny močové ledvinami, prospívá při zvýšené tvorbě kyseliny močové a při tvorbě močových kamenů
- kopřivový čaj společně se šťávou z čerstvého citronu, podporuje podporuje vyplavování kyseliny močové
- černý rybíz, pomáhá normalizovat hladinu kyseliny močové
- bršlice kozí noha, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
- tužebník jilmový, podporuje vylučování kyseliny močové, zdroj kyseliny salicylové
- sedmikráska chudobka, vhodná pro odstranění nadměrného množství kyseliny močové z těla (při dně)
- vrbová kůra (salix alba) podporuje vylučování kyseliny močové, má protizánětlivé účinky
- celík zlatobýl, vhodný při revmatismu, kloubních potížích, artróze a dně (pomáhá vylučovat kyselinu močovou)
- gemmoterapeutika z břízy, jasanu či buku, které očišťují pohybový aparát od kyseliny močové a jejích usazenin
- tinktura z břízy bělokoré působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a podporuje tak vylučování kyseliny močové
- třešně, višně, jahody a borůvky snižují hladinu kyseliny močové v krvi
- benedikt lékařský, prospívá při dně a revmatismu a podporuje vylučování kyseliny močové z těla
- jehlice trnitá
- tinktura z jasanu nebo buku (doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná)
- achiote, peruánská bylinka, je vhodná na snížení hladiny kyseliny močové (její zvýšené vylučování)
- petržel - nálev, tři hrsti nasekané petrželky zalijte litrem vody, nechte projít varem, asi 15 - 20 minut louhujte, sceďte a během dne popíjejte
- vřes obecný, podporuje vylučování kyseliny močové z těla
- řepík lékařský má močopudný a protizánětlivý účinek
- přeslička rolní (odvar), močopudné účinky, při potížích s močovým měchýřem
- brusinky, listy i plody mají protizánětlivý a svíravý účinek, používáme jako doplněk při cukrovce a zánětech močových cest a při průjmu
- bobkový list pomáhá při revmatických bolestech, artritidě, bolestech kostí, kloubů, zad, krční páteře, kříže i sedacího nervu. Používá se k čištění kloubů i detoxikaci těla od škodlivých usazenin a solí kyseliny močové
Pokud trpíte dnou nebo artritidou je důležité omezit potraviny s vysokým obsahem purinů:
- červené maso (smažená a grilovaná, vepřové i hovězí tučné maso)
- mořské plody a ryby (kaviár, jikry, halibut, pstruh, losos, kapr, sardinky, očka, ančovičky, šproty, sleď, slanečky)
- vnitřnosti (játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, drštky), uzeniny, játrové paštiky, jitrnice, jelita
- zvěřina, masové extrakty
- luštěniny (čočka, hrách, fazole), čokoláda a kakao
- rebarbora, špenát, červená řepa
- celozrnné výrobky, sladké pečivo a sladkosti
- tučné sýry, alkohol, uzeniny
- omezit chřest, houby, květák, špenát, ředkvičky nebo pórek
- nealkoholické nápoje a umělé ovocné šťávy obsahují kukuřičný sirup
- nadměrná konzumace kávy
- koření – chilli, feferonky pepř, kari, sojová omáčka, magi, dresinky, česnek, křen