Kyselina listová
Další názvy: vitamin B9, folate
Kyselina listová (vitamin B9) je označením pro mnoho různých chemických sloučenin, které mají stejné účinky a jsou rozpustné ve vodě. Naše tělo ji potřebuje pro látkovou výměnu bílkovin, buněčné dělení a také pro správnou krvetvorbu, respektive vznik a správné zrání červených krevních tělísek v kostní dřeni. Kromě toho se podílí na vzniku různých aminokyselin, neobejde se bez ní ani náš nervový systém a napomáhá hojení ran. Najdeme ji v játrech, listové zelenině, ovoci, ale i kvasnicích, luštěninách, vejcích a celozrnných výrobcích. Kyselina listová je však poměrně citlivou látkou, která se ničí teplem, působením kovů, vzduchu a světla. Potravinám s jejím obsahem tedy neprospívá dlouhé vaření či krájení.
Denní příjem kyseliny listové by se měl pohybovat kolem 200 mikrogramů. Z přijatého množství pak naše tělo přijme asi 40 %. Zvýšené množství by pak měly přijímat děti, těhotné a kojící ženy a také ty, které dlouhodobě berou hormonální antikoncepci. K nedostatku kyseliny listové dochází povětšinou z toho důvodu, že lidé nekonzumují dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Nejčastěji jím trpí mladé ženy. Projevuje se u nich změnami krevního obrazu, trávicími obtížemi, ale i celkovou únavou. Nedostatek je častý také u těhotných žen, protože kyselina listová je jednou ze zásadních látek pro správný vývoj dítěte. Pokud by naopak došlo k předávkování kyselinou listovou, nadbytečné množství by bylo vyloučeno močí, ale také se by mohlo projevit potížemi se žaludkem, nespavostí nebo duševními poruchami.