Kyselina glycyrrhizová
Kyselina glycyrrhizová je obsažená v kořenu lékořice lysé, hlavní účinnou látkou je triterpenoidní (steroidní) saponin glycyfrrhizin (neutralizační činidlo pro toxiny). Strukturálně jde o saponin používaný jako emulgátor a gelotvorné činidlo v potravinách a kosmetice.
Zdroje kyseliny glycyrrhizové:
- lékořice lysá kořen - Glycyrrhiza glabra, (obsahuje až 23 procent), používá se jako přírodní sladidlo
- extrakt z kořene lišejníků po maceraci a varu ve vodě
Kyselina glycyrrhizová, její účinky a použití:
- je cca 10 -50 x sladší než bílý cukr (sacharóza) - glycyrrihzin
- používá se k potlačení pocitu žízně a utlumení dráždivosti ke kašli
- má podobný účinek jako kortizol
- má protizánětlivý, antimikrobiální a analgetický účinek
- pomáhá při nedostatku kortizolu (přírodní zdroj kortikoidů)
- chrání proti růstu bakterií Helicobacter pylori a zároveň pomáhá při léčbě dyspepsie a zhoršeného trávení
- snížuje riziko vzniku rakoviny jater u lidí s chronickou hepatitidou C (Japonsko)
- od starověku je kořen lékořice považován za vynikající protilátku při léčbě otrav a intoxikace - glycyrrhizin, neutralizační činidlo pro toxiny
- ochucovací činidlo v tabákovém průmyslu
- přírodní látka zvýrazňující chuť a vůni (glycyrrhizin)
- přírodní emulgátor v kosmetice a potravinách (glycyrrhizin)
- napomáhá vyplavení hormonů nadledvinek, které zadržují v těle sůl, respektive sodík v ní obsažený, a podporují vylučování jeho konkurenta, draslíku (glycyrrhizin)
- zvyšuje krevní tlak (glycyrrhizin)
- více
Vedlejší účinky: snížení hladiny draslík v krvi a to muže ovlivnit rovnováhu tělních tekutin a funkci nervů. Nadměrná a opakovaná spotřeba černé lékořice, a to i v mírných množstvích, je spojeno se zvýšením krevního tlaku, může způsobit nepravidelný srdeční rytmus a nežádoucí interakce s léky na předpis.
Obchodní název: Epigen, Glycyron