Kyselina alfalipoová
Další názvy: Alpha Lipoic Acid, kyselina thiooktová, ALA,
Kyselina alfalipoová je jednou z omega-3 mastných kyselin a je rozpustná ve vodě i v tucích. Pomáhá neutralizovat volné radikály, čímž působí proti předčasnému stárnutí buněk v těle. Nejenže sama funguje jako antioxidant, ale dokonce dokáže obnovovat hladiny vitaminů C a E, které se taktéž řadí mezi významné antioxidanty. Kyselina alfalipoová svými účinky ovlivňuje téměř všechny buňky v našem těle. Podílí se na přeměně vitaminů skupiny B, ale i bílkovin, sacharidů a tuků v potřebnou energii. Tu pak tělo může využít jak okamžitě, tak si ji uchovat pro pozdější dobu. Kyselina alfalipoová se používá také ve sportovní výživě jako součást doplňků stravy. Podílí se totiž na přeměně aminokyselin BCAA na energii pro svalovou činnost a napomáhá nárůstu svalové hmoty.
Kyselina alfalipoová se používá jako doplněk při léčbě únavového syndromu, poškozených nervů (brnění, snížená citlivost apod.) a v případech, kdy je třeba posílit imunitu. Některé výzkumy dokázaly, že dokáže bránit rozvoji šedého zákalu, zmírnit projevy lupénky či snížit hladinu cukru při diabetu. Konkrétní dávky závisí na tom, za jakým účelem ji člověk užívá. Obvykle se ale doporučuje od 300 do 600 miligramů denně. Pokud ji ale chceme užívat pouze pro její antioxidační účinky, postačí obvykle dávka od 50 do 150 mg v jednom dni. Kyselinu alfalipoovou si dokáže náš organismus vytvářet sám, lze ji i přijímat v potravinách. Jejím zdrojem jsou pak potraviny jako maso, játra, syrovátka, podmáslí, mléčné produkty či pivovarské kvasnice. Najdeme ji ale i v zelenině. Nemá žádné negativní vedlejší účinky, ovšem předávkování není zdraví prospěšné jako u spousty dalších látek. Mohou se pak vyskytnou trávicí či zažívací potíže, u velmi citlivých jedinců se může objevit i vyrážka.