Kyselina alfaliponová
Alfa-lipoová kyselina (ALA), jde o nasycenou mastnou kyselinu, někdy označovanou jako kyselina thiooktová. Její předností je to, že je rozpustná jak ve vodě, tak v tucích. Tato látka je důležitý antioxidant, účinný proti rozvoji cukrovky. Snižuje a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Podporuje látkovou výměnu a může zlepšovat citlivost omezenou poškozením nervů.
- lidský organismus si alfa-lipoovou kyselinu vytváří pouze v malých dávkách, je proto dobré zajistit její dostatečný příjem v potravě
- přirozeným zdrojem kyseliny alfa-lipoové jsou: kvasnice, játra, ledviny, špenát, brokolice a brambory
Alfa-lipoová kyselina (ALA), účinky:
- tělo využívá k tvorbě energie prostřednictvím mitochondrií
- alfa-lipoová kyselina vám jej může pomoci navrátit zpět ztrátu čichu (Harvardský genetik David Sinclair)
- při fyzické námaze také zlepšuje využití kyslíku, redukuje oxidační stres a únavu, především během náročných tréniku
- účastní se přeměny aminokyselin BCAA na energii potřebnou pro práci svalů
- používána se k podpoře léčby cukrovky a příznaků nervového původu souvisejících diabetem (pálení, bolest a necitlivost na nohou a rukou)
- používá se k léčbě poruch zraku: jako je například poškození sítnice, šedý zákal, glaukom, a oční choroba zvaná Wilsonova nemoc
- využíva se při onemocněních centrální i periferní nervové soustavy, srdce a jater
- je využívána pro zmírnění ztráty paměti a chronického únavového syndromu (CFS)
- silný antioxidant
- pomáhá předcházet poškození buněk volnými radikály a také obnovuje hladiny vitamínů: například vitamín E a vitamín C
- podílí se na štěpení uhlohydrátů a tedy i na získání energie nutné pro správnou funkci orgánů
Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, děti, při diabetes může snižovat hladinu cukru v krvi, onemocnění štítné žlázy, použití vždy konzultujte její užívání s lékařem!.