Kurkumin
Kurkumin má žlutou barvu (používá se jako přírodní barvivo, pigment – kurkumová žluť) a vyrábí se extrakcí z oddenků kurkumy. Používá se do kari koření, Kurkuma hořčice nebo worcesterské omáčky. Kurkumin má nízkou vstřebatelnost, nepatrné množství piperinu (obsažený v černém pepři) zvýší téměř 1000 × vstřebatelnost. Nejvíce kurkuminu obsahuje oddenek rostliny (tzv. podzemní stonek), mnohem méně ho je v kořenech (asi 10 × méně). Kurkumin je rozpustný v tucích, proto je vhodné ho přidávat během jídla (do jídla) nebo požívat po jídle.
- kurkumin se nerozpouští ve vodě
- Klíčové pro správný účinek kurkumy jsou dvě: pepř a mastné kyseliny. Bez těchto přísad se totiž všechny účinné látky z kurkuminu v těle nerozpustí a tudíž ani neúčinkují.
Kurkumin a jeho účinky na zdraví:
- snižuje hladinu cholesterolu
- protizánětlivé a antioxidační účinky
- pomáhá při nadýmání
- zlepšuje trávení a urychluje metabolismus (kurkumin v kombinaci s pepřem)
- pomáhá při léčbě rakoviny tlustého střeva a prostaty
- zdroj flavonoidů a antioxidantů
- má schopnost proniknout skrze buněčnou membránu a působit v buňce, dokáže ovlivnit i hormony
- rovněž před přemírou fluoridu sodného
- vhodný při lupénce
- snižuje koncentrace krevních tuků, čímž působí proti ateroskleróze
- působí proti tvorbě žlučových kamenů
- pozitivní vliv na neuropatickou bolest, která sužuje nejčastěji pacienty s diabetem
- prospívá při neuropatické bolesti u pacientů se syndromem karpálního tunelu a ischiasem (kurkumin společně s lecitinem a piperinem)
- podporuje mozkové funkce
- artritida a revmatismus, kurkumin pomáhá proti ztuhlosti a bolesti kloubů, chrání chrupavku a pomáhají ke zvýšení hybnosti
- vhodný při Alzheimerově chorobě
- dokáže zabránit rozvinutí tří typů rakoviny kůže, a to melanomu, bazocelulárnímu karcinomu a karcinomu dlaždicových buněk
- zastavuje šíření rakovinových buněk, zatímco melanomové buňky oslabí nebo i zabije
- kurkumin nemocné rakovinové buňky zabíjí, zatímco ty zdravé nijak nepoškodí, což chemoterapií dosáhnout nelze
- pleťové krémy s kurkuminem výrazně snižuje výskyt vrásek,tmavých skvrn a zabraňují změnám pigmentu až o 15 %
- dokáže nejen projevy stáří z estetického hlediska zmírnit, ale také zmírnit onemocnění související se stářím
- působí jako přírodní antibiotikum (kurkuma s medem - na 100g medu 1 lžíce kurkumového prášku)
- kurkumin může zvýšit absorpci EGCG (epigalokatechin galát) zvýšením střevní propustnosti, mají také vynikající antioxidační vlastnosti významný účinek na regulaci tuků (kombinace kurkumy a zeleného matcha čaje)
- více
Kurkumin působí v synergii s:
- piperinem
- resveratrolem (pokud užíváme současně, zvyšuje se účinek resveratrolu)
- garcinolem (garcínia cambogia)
- EGCG (extrakt zeleného čaje)
- zázvorem
- kyselinou boswellovou (v pryskyřici kadidlovníku), dá se kombinovat kurkumin i se zázvorem
- quercetinem
- vilcacorou
- společně s lecitinem a piperinem
- grapefruitovým džusem (působí podobně jako piperin)
Kontraindikace: při poruchách srážlivosti krve.
Dávkování: 300 mg kurkuminu je zhruba ekvivalent 9 gramů sušené kurkumy (dvě čajové lžičky) – doporučená denní dávka.
Jaký je rozdíl mezi kurkumou a kurkuminem?
Kurkumový prášek je usušená rozemletá rostlina, která se používá jako koření v kuchyni a její užívání je vhodné jako prevence pro udržení si dobrého zdraví. Kurkumin je hlavní farmakologicky účinná látka v kurkumě a je vhodné tuto formu užívat při nemoci. Kurkuminu je v sušeném kurkumovém prášku asi 3,14 %.
Tip: konzumace např. na lžíci dejte kurkumu s olejem a trochou černého pepře.
Rozpuštěná kurkuma v nápoji není vhodná volba. Kurkuma je velmi špatně rozpustná ve vodě a musel by se použít tuk (vhodný by byl např. sójový, kokosový, olivový olej nebo kokosové mléko).