Kukuřice (Zea mays)
Další názvy: Kukuřice setá, Corn, Maize, Mais
Kukuřice setá je jednoletá rostlina, která náleží do čeledi lipnicovitých. Pochází ze střední Ameriky, podle předpokladu je její původní domovinou západní Sierra Madre v Mexiku, dnes je však spolu s pšenicí a rýží jednou ze tří nejvíce pěstovaných obilovin světa. K její domestikaci došlo pravděpodobně před více než 7000 lety a do Evropy se dostala poprvé na přelomu 15. a 16. století. Rostlina obvykle dorůstá výšky 2 až 3 metry, plodem je obilka, která má většinou barvu v odstínech žluté, může být i bílá, případně nabývat odstínů od červené až po fialovou barvu. Kukuřici můžeme konzumovat syrovou i tepelně upravenou, využívá se k výrobě oleje, a to lisováním kukuřičných klíčků za studena, a fruktózového sirupu, ve velké míře se také suší a vyrábí se z ní kukuřičná mouka, škrob a různé pochutiny. Neobsahuje lepek, takže je častou přísadou v potravinách určených ke speciální výživě a pro svou vysokou energetickou hodnotu a výnosnost se využívá i do krmiv pro hospodářská zvířata. Kukuřice je bohatá na sacharidy, dále také bílkoviny a v menší míře i tuky. Z vitaminu najdeme vitamin A, v menším množství vitaminy skupiny B. Z minerálů to pak jsou fosfor, vápník a železo, z antioxidantů kyselinu ferulovou a p-kumarovou. Kukuřičný olej je bohatý na vitamin E, koenzym Q10, omega-3 mastné kyseliny, polynenasycené tuky a kyselinu linolovou.
V kosmetice je hojně používán kukuřičný škrob, díky zklidňujícím účinkům na pokožku může být aplikován přímo na vyrážky, zmírňuje podráždění a navíc při výrobě kosmetiky účinně nahrazuje ropné složky. Kukuřičný olej je vhodný na všechny typy pleti, a to i na problematickou, aknózní a mastnou, neboť neucpává póry. Pokožku regeneruje, pěstí, vyživuje a dokonce chrání před působením volných radikálů (díky vitaminu E). Kukuřice pomáhá udržovat zdravý zrak, posiluje imunitu, udržuje správnou funkci metabolismu a také pomáhá nervovému systému, aby byl v kondici. Díky antioxidantům kyselině ferulové a p-kumarové, je kukuřice účinná v boji s karcinogeny, na základě studií tedy pomáhají proti nádorovým onemocněním. Obecně má kukuřice na naše zdraví příznivý vliv, v poslední době se však stalo kontroverzním tématem využití fruktózového sirupu v potravinářském průmyslu. Některé studie jej spojují s civilizačními chorobami, zejména s obezitou a cukrovkou, proto se diskutuje, zda je jeho použití ve zpracovaných potravinách vhodné.