Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) se vyskytuje v mírném podnebí (Evropa, Severní a Jižní Amerika, Asie, sever Afriky a Austrálie) a patří mezi vytrvalé plevelné bylinky s jedlými zelenými listy a nenápadnými květy. Jak listy (čerstvé obsahují nejvíce prospěšných látek), tak stonky jsou pokryty pálivými a nepálivými chloupky. Kopřiva obsahuje třísloviny, flavonoidy, karoteny, lecitin, histamin, serotonin, kyselinu křemičitou, mravenčí, octovou a panthoitenovou, vitamin A, (betakaroten) B1, B2, B6, B9, C, D a K, chlorofyl, hořčík, draslík, vápník, sodík, železo, mangan, fosfor a síru. Pro sběr jsou nejlepší mladé výhonky brzy z jara, vrcholové můžeme sklízet během celé vegetace. Usušená kopřivová nať ztrácí svědivý účinek stejně jako zahřáté výtažky připravené z čerstvé kopřivy (stačí přelít horkou vodou - spařit). Svědivý účinek si však naopak zachovávají lihové extrakty z čerstvé natě. Kopřivové listy a nať jsou součástí řady čajových směsí, například metabolických, protirevmatických, hemoroidálních, expektoračních či diuretických.
- kopřiva, sušený list
- tinktura z pupenů kopřiv (má silnější účinky než list)
- největší účinek mají semínka kopřivy (podle bylinkáře Vladimíra Vytáska) - suší se, používala se jako koření, mají tonizující účinek, nutný dostatečný přísun vody - kopřiva totiž vysušuje (ohnivá Marsovská bylinka)
Kopřiva dvoudomá, listy a jejich účinky na zdraví:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- čistí krev, ledviny a organismus (detoxikační účinek) - královna detoxikace
- detoxikuje játra, ledviny i žlučník (výluh, nebo čerstvá do jarních salátů)
- vhodná na pročištění žaludku a plic (odvar z kořene)
- zlepšuje celkový metabolismus, působí jako tonikum na fyziologické funkce organismu a podporuje proces hubnutí
- podporuje imunitní systém
- stimuluje slinivku
- reguluje hladinu cukru v krvi a prevence infekce močových cest
- má nejvyšší obsah chlorofylu ze všech bylinek, který má silné regenerační schopnosti a tkáně se rychleji hojí (podporuje metabolismus) a obsahuje kyselinu křemičitou
- podporuje tvorbu červených krvinek (železo), prospívá při chudokrevnosti (anémie) a pomáhá při celkovém vyčerpání
- pomáhá vašemu tělu produkovat více červených krvinek, čímž umožní buňkám získat kyslík
- podpůrný přípravek při léčbě diabetu
- výborné tonikum a protialergenní účinek
- podporuje zdraví, kostí, nehtů, vlasů a pokožky (vápník)
- na akné, ekzém, vyrážky, atopický ekzém (kopřivová mast)
- podporuje vylučování kyseliny močové ledvinami
- působí močopudně a antisepticky, tudíž je vhodná při zánětech močových cest
- působí proti zánětům (např. horních cest dýchacích jako podpůrný prostředek)
- močopudný účinek při chorobném zadržování vody (kyselina křemičitá)
- prospívá při zvýšené tvorbě kyseliny močové a při tvorbě močových kamenů
- prospívá při dně
- pomáhá zastavit krvácení (třísloviny), zužuje cévy
- zastavuje krvácení z ran či nosu (listy nebo tinktura)
- vhodná potíží spojených s klimakteriem (odvar z kopřivy)
- odvar z kopřivy je vhodný na oplachování vlasů, čímž se podpoří jejich růst a kvalitu
- podporuje zvýšenou regeneraci tkání
- pomocný prostředek při zánětech horních cest dýchacích
- při zánětech kloubů, na revmatické klouby - doporučuje se šlehat staršími čerstvými kopřivami
- je vhodná při bolesti kloubů, bolestech kloubů při borelióze, bolesti zad, na revma, při revmatismusu (mast, nebo použití jako zábal)
- na hemeroidy
- zdroj energie (čerstvá lisovaná šťáva z mladých listů), povzbudí organismus k vyššímu výkonu
- působí proti množení různých druhů nepřátelských bakterií a parazitů
- vhodná při problémech s prostatou
- vhodná při zánětech nervů horních a dolních končetin
- pomáhá při zánětech žil, křečových žilách a bércových vředech (kopřivová mast)
- podporuje tvorbu mateřského mléka při kojení (čaj max. 14 dní)
- kopřivová semínka přidaná do medu působí jako přírodní afrodisiakum (J.A.Zentrich)
- kořeny mají protialergické účinky, nať je alergen
- Švýcarský bylinkář farář Kunzle uvádí ve svých spisech, kdyby nebyla kopřiva chráněnami svým pálením (žaháním), byla by dávno vyhubena
- Marie Treben doporučuje kopřivu, kdyby lidé věděli, jakou má léčivou sílu tato léčivá bylinka, nepěstovali by nic jiného, než kopřivu (je léčivá od kořenů, přes stonek s listy až po semínka)
- týdenní jícha z kopřiv se používá jako účinných odpuzovač mšic a dalších škůdců
Kopřiva dvoudomá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální činnost cévní soustavy
- Vylučování vody z organizmu
- Normální činnost kardiovaskulárního systému
- Normální činnost ledvin - vylučování
- Vitalita - energie
- Osvěžení těla
- Normální stav kloubů
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Normální funkce prostaty
- Normální funkce dýchacího systému
- Obsahuje minerály, železo
- Normální stav kůže
Kopřivová semínka s jejich účinky podle starých herbářů:
zůstávají po odkvětu v hroznech na konci stonků, sbírají od konce prázdnin do listopadu, následně se suší a potom mnutím rukou se oddělí od jejich obalu, skladují se v uzavřených nejlépe skleněných nádobách v temnu, chladu a suchu, díky tomuto způsobu skladování vydrží až do další sklizně, semínka z kopřiv jsou zdrojem vitamínu A, skupiny B, C, E, minerálů (draslíku, vápníku, železa) a chlorofylu
- proti stresu a únavě
- podporují vitalitu organismu
- podporují tvorbu mateřského mléka
- podporují reprodukční schopnost a potenci mužů (přírodní afrodisiakum)
- podporují funkci žlučníku a jater
- s vínem užívaná rozmělněná semena kopřiv smíchaná s medem a pepřem jsou zdrojeme energie a síly
Použití semínek kopřiv: do polévek, jogurtů, na přípravu kopřivového mléka, pro přímou konzumaci, jsou vhodné i pro naložení do medu
Použití: na přípravu kopřivového čaje, mladé listy do salátů, na očistné jarní růry na pročištění organismu, přísada do jídel, čerstvá se používá jako alternativa špenátu, na přípravu šťáv a smoothie, na přípravu koupelí, výrobu tinktury, pesta, kopřivového mléka a kopřivové masti
- při spaření natě se eliminule pálivý účinek listů kopřivy
- mladé kopřivové listy jsou chuťově vynikající a často lepší než špenát klasický
Kvalita: sušená kopřivová nať a listy mají tmavozelenou barvu, charakteristický zápach a mírně nahořklou chuť, načernalé listy jsou znehodnocené a musí se vyřadit
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v papírových nebo jutových obalech
Kontraindikace: není určena pro lidi s vysokým krevním tlakem, léky na ředění krve, použití konzultujte s lékařem
- čaj je také nevhodný při osteoporóze (kopřiva mírně odvápňuje)
Stanoviště, výskyt: půdy bohaté na dusík, rumiště, příkopy, podél cest, vlhká místa v lesích, vyžaduje v půdě nadbytek dusíku (nitrofilní druh)
- rozhraní mezi loukami a lesem
Sbíráme: mladé listy a nať (nejlépe mladé 10cm výhonky), pouze do konce května (má největší léčebné účinky a obsah účinných látek), trháme nejlépe odpoledne, kdy rostlina obsahuje nejméně dusičnanů, které se odpoledne stahují do kořene), semena koncem prázdnin, kořeny sbíráme při ubývajícím měsíci na jaře a na podzim
Sušení: větranné místo, v tenkých vrstvách
Čeleď: kopřivovité
Bylinky s podobnými účinky: kopřiva žahavka
Množení: semeny
Záměna: kopřiva žahavka
Planeta: Mars, bylinka vysušuje
Permakultura: pásy kopřiv se používají v permakultuře na oddělení chemicky obhospodařovaných pozemků a permakulturní zahrady
- kopřiva se používá na výrobu na dusík bohaté jíchy, případně můžeme přidat i jiné divoké bylinky
- nejrozšířenější plevelná léčivá bylinka
- přebytečný obsah dusičnanů se z kopřivy a dalších rostlin se odstraňuje tak, že se celá i s kořenem na noc ponoří do studené vody (podle Doc. Šikuly)
Říká se, že kde roste kopřiva, tam je blízko člověk. Když se náhodou neobjeví na zahradě, určitě ji najdeme v křoví, u cest, v příkopech, podél vodních toků, na navážkách, ale taky třeba v opuštěných statcích a kravínech. Živnou půdou pro růst kopřivy jsou dusíkaté nánosy. Díky tomu ji lze podobně jako černý bez považovat za velmi spolehlivý indikátor vyššího obsahu dusíku v půdě. V půdě bohaté na dusík se daří okrasným i užitkovým rostlinám. Při jeho nedostatku trpí chlorózou listů, celkovým vyčerpáním a oslabenou imunitou.
Lidové názvy: kopřiva kropivá, kopřiva obecná, kopřiva veliká, kopřiva pyhlavá, prhlava, prhlinka, žahava, žíhavka, žihlava
Signatura: žahavé chloupky na listy a stonku - při kontaktu naskočí bolestivé puchýřky
- kopřivy se mimo jiné často vyskytují na rozhraní lesa a louky či jiných rozhraní
- chlupatá signatura kopřivy signalizuje na její pozitivní účinek na vlasy a jejich výživu
- kdyby nebyla kopřiva chráněna svým pálením (žaháním), byla by dávno vyhubena (farář Kunzle)
Jak připravit tinkturu z kopřivy?
čerstvě nasbírané mladé výhonky umyjte a nakrájejte vložte to sklenice a smíchejte s 40% čistým alkoholem a světlém místě nechte cca 21 dní louhovat. Potom uvedenou směs scedíme a výhonky důkladně vyždímáme a přelijeme do tmavé uzavíratelné sklenice. Užívá se jedna lžička 1-0-1 každý den po dobu 14 dní, potom je vhodné tinkturu vysadit, dlouhodobé užívání se nedoporučuje. Láhev s tinkturou se skladuje v chladnu a temnu.
Jak připravit čaj ze sušených listů kopřivy?
čajovou lžičku zalijeme 250ml vřelé vody a necháme louhovat 10 min., pijeme čerstvý vlažný čaj 1 - 2 x denně po dobu max. 14-21 dní, kopřivový čaj není vhodný pro děti
Nálevu z čerstvých kopřiv připravíme tak, že svazek mladých kopřiv zalijeme 1 litrem vařící vody, nechá se vyluhovat cca 10-15min. v přikryté nádobě a scedíme. Kopřivový nálev můžeme popíjet během celého dne.
Jak připravit kopřivový sirup?
čerstvou jarní kopřivu opláchneme v převařené vodě a odšťavníme v odšťavňovači, na 150ml šťávy přidáme 150g třtinového cukru, vaříme na mírném ohni, až se cukr rozpustí a směs má konzistenci sirupu. Potom směs necháme vychladnout a přelijeme do uzavíratelných sklenic. Užíváme lžíci 2 x denně. Skladujeme v lednici.
Kopřivová šťáva z čerstvých jarních výhonků kopřiv:
šťáva se lisuje z mladých vrcholků kopřiv působí proti jarní únavě, detoxikuje, má močopudný účinek, podporuje obranyschopnost organismu (zdroj chlorofylu, železa atd.). Čerstvou šťávu ředíme s vodou, pijeme 3 x denně 50ml šťávy, kterou ředíme ve vodě. Aplikujeme po dobu 2-3 týdnů.
Detoxikační macerát z čerstvých mladých kopřiv
jednu až dvě polévkové lžíce nasekaných kopřiv zalijte asi 250ml vody (můžeme přidat i mátu) a nechejte louhovat 1- 3 hodiny, popíjí se nalačno po dobu 14 dní
Jak připravit kopřivovou mast?
500ml kokosového oleje nebo vepřového sádla rozehřejte, přidejte 2 - 3 hrsti čerstvých mladých sekaných kopřiv (můžete přidat 2 feferonky) a zahříváme po dobu 5 hodin při teplotě 60°C, následně scedíme a nalijeme do čistých sklenic nebo kelímků.
Jak připravit kopřivovou mast - varianta 2?
do 400ml rozehřátého kokosového oleje přidáme 4 hrsti na drobno nakrájených čerstvých kopřiv, lehce vaříme po dobu 3 hodin, následně odstavíme na 12 hodin, potom ohřejeme na 35°C a přelijeme do skleniček nebo kelímků přes jemné plátno.
Odvar z kopřiv pro čištění krve a na ekzémy, opary a plísně na nohou
20 g čerstvých kořenů omyjte, pokrájejte na kousky, zalijte 1/2 l studené vody, nechte 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Popíjíme 2 x denně
Jak připravit kopřivové mléko?
namočte hrst kopřivových a konopný semínek (můžete přidat i chia semínka) přes noc, ráno přidejte hrst mladých listů kopřivy a čajovou lžičku jedlého oleje a rozmixujte v půl litru vody, můžete přecedit...dosladit můžete lžičkou medu, užívejte jednou týdně, nebo když budete potřebovat dodat energii
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz.