Klikva
Klikva je rod rostlin z čeledi vřesovcovitých. Rod klikva je řazen do rodu brusnice, např. klikva bahenní (Vaccinium oxycoccos), dříve také (Oxycoccus palustris)
Klikvy jsou plazivé rostliny rostoucí ve vlhké na minerály chudé půdě. Mají bílé, narůžovělé až růžové květy na stopkách. Plody jsou růžové až červené bobule, nakyslé chuti.
Klikva je přírodní zásobárnou vitamínu C. Využít ji můžete při léčbě ledvin i močových cest
Klikvy se zpracovávají v potravinářství jako čerstvé, sušené, v podobě marmelád a podobně. Na českém území jsou však chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně. Proto se používají plody pěstované, nejčastěji z dovozu. Příkladem je klikva velkoplodá (Vaccinium macrocarpon), pěstovaná v Severní Americe a klikva bahenní (Vaccinium oxycoccos), dovážená například z Polska. Bobule klikvy má červenou barvu, nakyslou chuť, velikost přes 1 cm a dobře se hodí pro pěstování a nahrazují použití brusinek. Čeština často výrazem brusinky nerozlišuje mezi brusnicí brusinkou, dalšími kyselými brusnicemi a zmíněnou klikvou. Pokud je na štítku potravinářského výrobku, kromě českého názvu, název např. polský: Żurawina, anglický: Cranberry, německý: Moosbeere nebo ruský: Клюква (Kljukva), jedná se o klikvu a nikoli brusinku.
- Borůvky, brusinky a klikva, to je jedna rodina. Klikvu a na látky v ní obsažené, kterými může prospět ke zdraví našeho těla.
- Klikva velkoplodá má ráda slunce i polostín. Dobře se jí daří ve stále vlhké půdě. Odolává i extrémní zimě. V našem kraji klikva roste např. na rašeliništích v Krušných horách.
- Klikva má malé kyselé plody s vysokým obsahem vitamínu C. Plody obsahují látku, která likviduje infekce, ovlivňuje kyselost moči a působí proti bakteriím.
- Sklenice klikvové šťávy denně zabrání vzniku ledvinových kamenů a zánětu močového měchýře. Pomůže při léčení nemocí ledvin a močových cest.
- Rozmačkané plody klikvy uvařené ve vodě můžete prolisovat, přidat do šálku horké vody a pít při silném kašli nebo astmatickém záchvatu.
- Můžete je také zavařit s cukrem nebo vyzkoušet jogurt či zmrzlinu s klikvovým protlakem.
- Protlak si připravíte tak, že bobule krátce povaříte ve vodě, prolisujete a přidáte trochu cukru. Klikva také bývá součástí čajových směsí a potravinových doplňků ve formě tablet.