Kaštanovník jedlý (Castanea sativa)
Další názvy:
kaštanovník setý
Co je kaštanovník jedlý?
- je to opadavý strom
- jeho dřevo je velmi kvalitní, trvanlivé a pevné
- plodem jsou kaštany, které jsou po jednom až třech uzavřeny v pichlavé šišce
- v jižní Evropě najdeme celé kaštanovníkové sady
- z kaštanu se zužitkují listy, plody i jeho kůra
- nálev z listů je vhodný při bronchitidě a astmatu
- usnadňuje vykašlávání a navíc působí antirevmaticky
- plody detoxikují játra a spolu s odvarem z kůry stromu působí protiprůjmově
- osvědčily se také při krvácení ze zažívacího ústrojí
- plody kaštanu jsou také vynikající pochoutkou, zvláště po upečení
- jejich chuť je jemně nasládlá, podobná chuti oříšků
- lze z nich umlít přirozeně bezlepkovou mouku
Obsahuje:
- vitamin K
- stopové prvky (železo, hořčík, fosfor)
Použití:
- Bachovy essence
- potravinářství
Z kaštanu se zužitkují listy, plody i jeho kůra. V listech jsou přítomny vitamin K a stopové prvky, zejména železo, hořčík a fosfor. Nálev z listů je vhodný při bronchitidě a astmatu, usnadňuje vykašlávání a navíc působí antirevmaticky. Plody detoxikují játra a spolu s odvarem z kůry stromu působí protiprůjmově. Osvědčily se také při krvácení ze zažívacího ústrojí. Plody kaštanu jsou také vynikající pochoutkou, zvláště po upečení. Jejich chuť je jemně nasládlá, podobná chuti oříšků. Lze z nich umlít přirozeně bezlepkovou mouku.