Kardamom
Kardamom se řadí po šafránu a vanilce k nejdražším kořením. Vyniká nasládlou kořeněnou vůní a je oblíbenou přísadou parfémů, kterým dodává charakteristický orientální nádech. Exotické koření kardamon pochází z tropického bylinného keře, který dosahuje výšky až tři metry a má původ ve vlhkých pralesích Indie, Sumatry, Číny a Srí Lanky. Plody kardamomu jsou drobné tobolky, které obsahují větší počet semen. Své využití nachází kardamom nejen v potravinářství a lékařství, ale také v kosmetickém a tabákovém průmyslu. Semena se v lékařství používají již více než 3000 let a dodnes je kardamom důležitým kulinářským kořením v Indii, Evropě a na Středním východě, kde se také nazývá “zrno ráje”.
V parfémech:
- Kardamom, neboli egyptský či mouřenínský pepř roste na tropickém bylinném keři ve vlhkých pralesích v Indii, na Srí Lance, Sumatře a v Číně.
- Má nasládlou kořenitou chuť a příjemnou citronovou vůni.