Jujuba (Ziziphus jujuba)
Další názvy: cicimek čínský, cicimek datlový, jujuba ostnitá, jujuba trnitá
Jujuba, rostlina z čeledi řešetlákovitých, pochází z Asie, přesněji z Číny, ale v dnešní době je rozšířená i na území Austrálie a můžeme se s ní setkat také v USA. Lebedí si zejména v suchých horských oblastech, ale roste nejen ve vyšších nadmořských výškách a na mořském pobřeží. Jujuba je opadavý strom či keř, který dorůstá průměrně tří až čtyř, výjimečně až osmi metrů. Květy jsou malé a mají žlutozelenou barvu. Plodem jujuby jsou pak peckovice, kvůli kterým je jujuba předmětem pěstování v asijských zemích. Plody, tzv. čínské datle, mají sladkou chuť a jsou zdrojem vitaminu C, skupiny B, železa či jódu. Konzumují se jak čerstvé, tak sušené, kandované nebo v podobě kompotů.
Jujuba, jíž se také říká cicimek, má své místo v lidovém léčitelství, a to hlavně v tradiční čínské medicíně, kde slouží již přes 2500 let. Plody, ale i listy a semínka tohoto stromu se používají pro podporu detoxikace celého organismu a působí příznivě na trávicí ústrojí, játra a slezinu. Jujuba je vhodná také pro snížení krevního tlaku, pro podporu krvetvorby a činnosti ledvin. V tradiční čínské medicíně se cicimek využívá také při nespavosti, pro zklidnění nervů a různých infekcích vyvolaných horečkou nebo zimnicí. Často se kombinuje např. s ženšenem, protože oba patří mezi tzv. adaptogeny.