Jalovec
Další názvy:
Borovička
Jalovcové borůvky
Chvojka
Jalovec obecný (Juniperus communis) je stromo-keřovitá dřevina (dorůstající výšky až 3 -10m) s ostrými voňavými jehlicovitými listy, hojně rostoucí i u nás. Jalovec se nazývá též "severským kadidlem", ještě dnes v některých alpských oblastech se vykuřují místnosti např. po nemoci, úmrtí bobulemi (jalovčinky modro-černé hořké plody, které zrají 18 měsíců) nebo jehličím. Plody jalovce (jalovčinky) obsahují flavonoidy, třísloviny, silice (propůjčují velice výrazné kořenité a pryskyřičně nasládlé aroma), vitamin C, soli draslíku a vápníku, fytoncidy, tj. látky usmrcující baktérie a různé kyseliny. V minulosti se plody jalovce pražily jako náhražka kávy. Bobule jalovčinek se sklízí na podzim setřásáním do plachet a suší se v tenké vrstvě do teploty 35 stupňů. Bobule dozrávají za 2 roky, jsou velké cca 0,5 -1 cm, mají kulatý tvar a tmavomodrou barvu.
- jalovec obecný pravý
- jalovec obecný nízký
- jalovec chvojka klášterská
Jalovčinky na keřících dozrávají jen jednou za dva roky, někdy dokonce několik let vynechají úplně. Jalovčinky obsahují 0,2–3,4 % silice (nejčastěji 1-2 %). Silice je složena zejména z monoterpenů pinen (alfapinen), terpineol, kamfen, limonen, humulon, jalovcový kafr, borneol, geraniol, kadinen, sabinen a další. Dále obsahuje kolem 33 % cukrů (glukosa a fruktosa). Jalovec obsahuje také asi 10 % pryskyřice, katechinové třísloviny, flavonoidy, vitamin C, organické kyseliny aj.
Jalovec plod (jalovčinky) a jeho účinky:
- močopudné (diuretické) účinky, účinné proti ledvinovým kamenům
- regenerační účinky na játra a pomáhá i při cirhóze, odbourává alkohol odbourává alkohol
- harmonizují krevní cukr
- působí proti zadržování vody v těle (jalovcová silice zrychluje zpracování tekutin v ledvinách) a tím mírní otoky v těle
- urychluje hojení oparů
- působí proti zánětům a dezinfikuje a pročišťuje močové cesty
- podporuje obranyschopnost organismu
- podporuje metabolismus a působí proti nadýmání
- na stimulaci lymfatického systému
- podporuje rovnováhu metabolismu cukrů a tuků
- má diuretický a zároveň antiseptický účinek
- zlepšuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu
- podporuje látkovou výměnu
- na bolestivé klouby či při bolestech páteře (zevní použití), na bolesti kloubů v důsledku artritid, revmatismu a dny
- při revmatismu (obklady, koupele)
- na unavené svaly a šlachy (masážní oleje s jalovcovou silicí)
- v minulosti sloužili plody též jako balzamovací prostředek
- "severské kadidlo", používá se na vykuřování místností (v 19 století se používaly sušené jalovčinky na vykuřování světnic)
- léčí slabost ledvin a močového měchýře, obtíže při močení (odkapávání moči a močové inkontinenci)
- pomáhá tělo zbavovat odpadních jedovatých látek, ničí choroboplodné mikroby, neutralizuje jedy
- čistí, detoxikuje a hojí pleť (na problematickou pleť)
- Arabové z jalovce vyráběli marmeládu či povidla, v případě epidemií pak lidé žvýkali bobule jalovce každý den, aby ochránili své zdraví
- staří Egypťané věřili, že vložením bobulí jalovce do sarkofágů zajistí svým zesnulým magickou ochranu
- Germány byl jalovec symbolem věčného života
- Keltové jalovec pokládali za jednu z nejdůležitějších kouzelných bylin, jejichž kouř zahání démony, všelijakou havěť a hady
Jalovec obecný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Vylučování vody z organizmu
- Normální trávení
- Normální činnost ledvin
- Antioxidant
- Normální hladina cukru v krvi
- Přirozená obranyschopnost - odolnost
- Normální stav pokožky
Použití: na přípravu nálevu, tinktury, koření k masu (zvěřina i hovězí i na uzení), do alkoholických nápojů (gin, borovička, slivovice). Koření z jalovčinek můžeme použít na dochucení slaných jídel např. nádivky, rajské omáčky, zapékanou zeleninu, guláše, drůbežího masa (na divoko) zvěřiny i kysaného zelí.
- pokud například potřebujete urychlit trávení, rozžvýkejte jednu bobulku, za chvíli by se vám mělo ulevit
- Jalovcové koupele jsou vhodné na dezinfekci močových cest, ale i regeneraci svalů nebo při revmatických obtížích. Přibližně čtyři šálky plodů vařte ve dvou litrech vody asi 15 minut. Přeceďte a vlijte do teplé vanové koupele. Dopřejte si jalovcovou lázeň asi dvakrát týdně po dobu 15 až 20 minut.
- připravit si můžete také účinný jalovcový čaj proti kašli
Chuť: ostrá a slabě nahořklá a pryskyřičnou vůní
- jalovčinky je vhodné používat ve směsích
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C
Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, při nemocech ledvin, použití konzultujte s lékařem
- jalovec nikdy neužíváme ve větších dávkách či dlouhodobě, protože silice působí dráždivě
Sběr: plod (nutná samčí a samičí rostlina), ke sběru se hodí pouze bobulky, které mají modročernou barvu, po usušení by měly zůstat lesklé, plné a nezvrásněné. Plody sušte pomalu při teplotě do 30 °C, aby se uchovaly cenné esenciální oleje
- dřevo, používalo se na vykuřování
Sušení: na suchém větraném místě do teploty 35°C v tenkých vrstvách
Plod: tmavomodré samčí bobulky jalovčinky velikosti 4-12mm
- Olší - Bor, Vršky
- Dolní Čepí
- Jamné, Svídovec
Magie bylin: jalovcové dřevo se používalo jako součástí pohřebních rituálů starogermánských kmenů
- bylo také prostředkem pro zahánění duchů či morových epidemií
- severské kadidlo, jalovec se používal na vykuřování místnosti např. po nemoci, úmrtí (bobule i jehličí)
- Keltové jalovec pokládali za jednu z nejdůležitějších kouzelných bylin, jejichž kouř zahání démony, všelijakou havěť a hady
Množení: semeny, polovyzrálími řízky (červen)
Signatura: původní dřevina s pichlavými jehličkami
- dřevo i plody jsou silně aromatické, protože obsahují silici s desinfekčním účinkem
Příprava nálevu: jednu lžičku plodu zalijeme 250ml vřelé vody, necháme cca 10 min. louhovat a poté scedíme. Používáme 2 x denně, max. však 45 dní
Jak připravit jalovcový koktejl:
-
500ml mléka, může být i kokosové
-
2 kopečky vanilkové zmrzliny
-
50g jalovčinky - nejlépe mleté
Jalovčinky rozdrtíme a rozmixujeme s mlékem a zmrzlinou a můžeme nalévat do sklenic
Jak vyrobit tinkturu z jalovčinek?
hrst nasbíraných jalovčinek zalijeme 40% alkoholem (např. vodka) a necháme cca 14 - 21 dní macerovat, scedíme a skladujeme na temném a chladném místě. Užíváme ve formě kapek na třtinový cukr nebo potíráme postižená místa (revmatismus)
Účinný jalovcový čaj proti kašli
dvě až tři rozdrcené jalovčinky zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechejte 4-6 minut louhovat. Pak sceďte a vypijte. Stačí užívat jeden šálek denně
Obsahuje:
- pinen
- terpineol
- kamfen
- limonen
- humulon
- barneol
- jalovcový kafr
- geraniol
- kadinen
- sabinen
- cukr
- pryskyřici
- flavonoidy
- vitamin C
Použití:
- šampony
- tonika
- koňské masti
- alkohol
- krémy
- oleje
- doplňky stravy