Jabloň (Pyrus malus)
Další názvy:
Apple
Jablko je jedním z nejběžnějších druhů ovoce, nejen ve střední Evorpě. Je plodem jabloně a jde o malvici, podobně jako u hrušky.
Co je jabloň?
- má vejčité eliptické listy a bílé, růžové, případně načervenalé kvítky
- plodem jabloně jsou malvice, která mohou mít zelenou, žlutou nebo červenou barvu
- jablka se pro terapeutické účinky využívají jak čerstvá, tak v podobě čaje, syrovátky nebo octa
- jsou vhodné při průjmech i zácpě
- při nechutenství podporují chuť k jídlu
- pomáhají zlepšovat krevní obraz, přispívají ke snižování krevního tlaku a jsou vhodná při různých onemocněních srdce či ledvin. Jabloň ale nalézá své uplatnění také v kosmetice. Ve složení různých produktů najdeme buď výtažek z jadérek, nebo z celých plodů. Dále se používá jablečná šťáva a také extrakt z květů
- podporují hydrataci pokožky, zjemňují ji a podporují její přirozenou pevnost a pružnost
Obsahuje:
- vodu
- vlákninu
- bílkoviny
- organické látky
- vitaminy
- škrob
- taniny
Použití:
- čaje
- ocet
- homeopatické přípravky
- insekticidní přípravky
- vlasová kosmetika
- pleťové přípravky
- parfémy
V parfémech:
- Svěží ovocná vůně se sladkým, zeleným či nakyslým charakterem.