Inositol
Inositol je cukerný alkohol podobný vitamínům, který se běžně nachází v tkáních našeho těla a v řadě potravin. Ačkoliv se o inositolu někdy mluví jako o vitamínu B, technicky to není vitamin, protože naše buňky jsou schopné si ho samostatně vyrobit v dostatečném množství. Na druhou stranu jsou jeho funkce propojené s funkcí některých vitamínů skupiny B (pyridoxin – B6, kyselina listová – B9 a kyselina pantotenová – B5).
Ačkoliv pravděpodobně znáte spoustu různých doplňků stravy, inositol nejspíš k těm nejznámějším nepatří. Tato látka je však celkem běžnou součástí našeho těla a naší stravy a má řadu potenciálních benefitů spojených s mentálním zdravím a metabolismem. Inositol se objevuje v řadě potravin, ale pro některé skupiny lidí vykazuje větší potenciál než pro jiné.
Shrnutí
Inositol je jednoduchý sacharid, který je často považován za vitamin B a běžně se nachází v tělesných tkáních.
Co je Myo Inositol?
Myo Inositol je jednou z devíti možných strukturálních forem inositolu. Je to nejstabilnější forma a je nejčastěji používaná v suplementech. Inositol hraje klíčovou strukturální roli v membránách kolem buněk, což pomáhá kontrolovat, které látky a enzymy se dostanou do buňky, a to ovlivňuje další aktivity v těle. Jedním z příkladů je interakce inositolu s „hormony dobré nálady“ jako jsou serotonin, dopamin a glutamin – to má dopad na mentální zdraví a zdraví mozku. Myo-inositol je nejčastěji testovanou a zkoumanou formou.
Shrnutí
Myo-inositol je jednou z forem inositolu. Je běžně používaný v doplňkách stravy a může pomoci kontrolovat, jaké látky se dostanou do a z buněk.
Pozitivní vliv inositolu na mentální zdraví
Protože inositol hraje klíčovou roli v přenosu chemických zpráv v mozku, může mít také ovlivňovat náladu. Několik studií zjistilo, že pacienti, kteří trpěli depresemi, měli nízkou hladinu inositolu v mozku a mozkomíšním moku, což vedlo k dalšímu výzkumu vlivu inositolu na mentální zdraví. Ačkoliv výzkumy u lidí, kteří vyzkoušeli inositol, ukázaly mírné zlepšení problémů s depresemi, předmenstruační dysforickou poruchou a záchvaty paniky, stále jde o něco, co by jako potenciální možnost léčby měl každý konzultovat se svým lékařem.
Mnoho pacientů trpí kombinací deprese a záchvatů úzkosti, ale inositol nebyl důkladně testován u lidí, kteří by trpěli pouze úzkostmi samotnými.
Dodatečné benefity inositolu – zdraví srdce a metabolismus
Ačkoliv vliv inositolu na mentální zdraví byl důkladně zkoumán, existují i méně známé potenciální benefity, které zahrnují pozitivní vliv na srdeční zdraví a metabolismus. Je také možné, že inositol může mít vliv na skladování glukózy v těle, což eliminuje tuk z jater a funguje jako prevence hypoglykémie5.
Další často zkoumanou formou je DCI – D-chiro-inositol. DCI zvyšuje citlivost na inzulin, kontroluje činnost inzulinu mezi buňkami, podobně jako běžný lék na cukrovku – metformin. Inositol je klasifikován jako „látka zvyšující citlivost na inzulin“ kvůli jeho vlivu na hormonální komunikaci v těle. Vykazuje pozitivní účinky na regulaci Syndromu polycystických ovarií (PCOS), hormonální poruchy, která může ovlivnit plodnost a nadměrnou činnost inzulinu.
Zdraví srdce
Inositol také bojuje s volnými radikály, což může fungovat jako prevence řady chronických onemocnění. Volné radikály vznikají, když se kyslík štěpí na jednotlivé atomy s nepárovými elektrony. Elektrony potřebují být spárované, takže atomy (volné radikály) hledají jiné elektrony v těle. To způsobuje poškození buněk, bílkovin a DNA. Ve spojení se zlepšením kontroly hladiny krevního cukru může mít inositol dokonce ještě větší vliv na zdraví srdce co se týče prevence vysokého tlaku, cholesterolu a onemocnění srdce.
Vedlejší účinky inositolu
Kvůli účinku inositolu na hormony v mozku nemusí jít o vhodný suplement u těch, kteří jsou léčeni s psychiatrickými poruchami jinými léky. Role inositolu na metabolismus a kontrolu krevního cukru může být nevhodná pro lidi, kteří trpí příhodami s nízkým krevním cukrem – hypoglykémií.
Doporučené dávkování inositolu
Většina studií, které se věnovaly inositolu, uvádí doporučené množství mezi 5 a 18 mg/den. Dávkování použité ve studiích pro ovlivnění citlivosti na inzulin bylo nižší (mezi 2 a 6 mg/den), zatímco dávkování u těch, které se zabývaly mentálním zdravím, bylo většinou kolem 6 až 12 mg/den.
Inositol je přirozeně se vyskytující látky a není regulován FDA, ale je „obecně považován za bezpečný“. Pokud zvažujete užívání inositolu v podobě doplňků stravy, konzultujte se svým lékařem dávkování vhodné pro vaše zdraví.
Inositol v potravinách
Podle USDA jsou nejlepšími zdroji inositolu organické celozrnné obiloviny, ořechy, meloun kantalupe, 447 citrusů, měsíční fazole, rozinky a zelí. Hlavním zdrojem inositolu pro kojence je mateřské mléko, kvůli čemuž se často přidává do dětské výživy. Kravské mléko také menší množství inositolu obsahuje, ale je to zhruba 1/3 množství jeho obsahu v mléce mateřském. Pokud se obáváte vedlejších účinků inositolových doplňků stravy, zkuste nejprve zvyšovat množství potravin přirozeně bohatých na inositol ve vaší stravě.
Co si z článku odnést
Inositol je cukerný alkohol, který má řadu účinků na hormony, které ovlivňují náš mozek a metabolismus, díky čemuž si získal pověst jako „pseudo-vitamin“. Pozitivní účinky, ať už ve formě myo-inositolu nebo DCI, mohou pocítit lidé s poruchami psychického zdraví nebo s poruchou citlivosti na inzulin. Správně vyvážená strava, která zahrnuje potraviny bohaté na inositol nebo doplňky stravy s inositolem mohou pomoci čerpat benefity této účinné látky.