Humáty
Další názvy: huminové kyseliny
Humáty jsou sloučeniny přírodního původu, které vznikaly po miliony let postupným rozpadem rostlinné hmoty. Přirozeně se nacházejí v půdě, rašelině a hnědém uhlí. Můžeme je rozdělit na huminové kyseliny nerozpustné ve vodě a na fulvokyseliny, které jsou vodorozpustné. Ačkoliv se původně používaly ve stavebnictví a později také při pěstování rostlin, postupně se začalo přicházet na to, že mohou mít příznivý vliv také na náš organismus. Humáty obsahují velké množství antioxidantů, enzymů, aminokyselin i dalších prospěšných látek. Mají nejen protizánětlivé, ale i detoxikační účinky, a tak z těla pomáhají odvádět plísně, toxické látky a těžké kovy.
Při vnitřním užití humáty posilují sliznici střev a celkově podporují jejich kondici. Jsou vhodné při chřipce, virózách, trávicích a zažívacích obtížích, onemocnění kloubů či zhoršeném metabolismu, a také působí proti nekontrolovatelnému dělení buněk. Humáty jsou ale oblíbenou surovinou i v lázeňství. Používají se pro různé léčebné zábaly, obklady či koupele, a kromě toho se z nich vyrábí kosmetiky (krémy, gely). Ty jsou vhodné při výskytu ekzémů, lupénky, na špatně se hojící rány a také při infekčních kožních chorobách. Doporučují se také na potíže s vlasovou pokožku, jako jsou lupy, ekzémy apod.