Hrášek
Dobrá zpráva pro všechny princezny. Už na hrášku nemusíte spát, teď hrášek můžete spíše jíst. Je výživnou složkou stravy obsahující bílkoviny a vlákninu.
Hrách setý (Pisum sativum) je hospodářsky významná rostlina z čeledi bobovitých (Fabaceae). Hrách je jednoletá, popínavá rostlina se sbíhavými a prorostlými listy. Kvete od dubna do října. Plody jsou lusky, obsahují dužnatá semena zvaná hrášky. Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek), zralá semena (hrách) se používají jako luštěnina. Původem je z východního Středomoří. Jinak se pěstuje na polích, kde jen velmi zřídka zplaňuje.
Hrách je důležitá luštěnina, pěstuje se hlavně kvůli chutným plodům, které obsahují vitamíny (hlavně skupiny B). Ve větším množství obsahuje také minerální látky, zvláště fosfor a draslík, ale i vápník a hořčík.
Hrách je rostlina původem ze Středomoří, která se během neolitické revoluce rozšířila po celé Evropě. V Čechách patří k nejstarším doloženým pěstovaným rostlinám.
Hrách má hypogeické klíčení (dělohy zůstávají pod zemí) a proto musí mít hlubší výsev.
- 1Stavba rostliny
- 2Poddruhy
- 3Nároky na půdu
- 4Parametry setí
- 5Pokrmy z hrachu
- 6Frazeologie
- 7Reference
- 8Externí odkazy
Lodyha je poléhavá a dlouhá až 2 metry. Je dělena uzlinami (nody) na články (internodia). Kořen je silný, kůlový a větvený, bývá dlouhý až 1 metr. Listy jsou sudozpeřené s úponky a palisty na bázi řapíků. Existují odrůdy i lichozpeřené, s mnoha lístky nebo bez lístků, tehdy jsou lístky přeměněné v úponky. Květenství je hrozen rostoucí z úžlabí řapíků. Květ je pětičetný, má srostlý zelený kalich a bílou nebo fialovou korunu tvořenou pavézou, dvěma křídly a člunkem srostlým ze dvou lístků. V květu je deset dvouprstých tyčinek (9+1) a svrchní semeník s bliznou.
Plod je lusk se dvěma chlopněmi, semena přirůstají k hřbetní straně lusku ve dvou řadách poutkem (pupek na semeni). Semeno má průsvitné osemení se zásobními látkami (22 % dusíkatých látek, 50 % škrobu).[2][5]
Poddruhy
Hrách má dva poddruhy:
- Pisum sativum subsp. sativum Hrách setý pravý
- zralé semeno = polní hrachy
- zelené semeno = zahradní hrachy
- hrách dřeňový – pro konzumaci semen
- hrách cukrový – pro konzumaci lusků se semeny
- Pisum sativum subsp. elatius Hrách setý rolní (peluška)
Dělají se z něj směsky a senáž. Květ má červenofialový, na palistech má antokyanovou skvrnu (červenofialové zbarvení). Dělí se podle barvy listů – vegetativní a podle barvy květu – generativní. Semena jsou skvrnitá, zbarvená do tmavě hnědofialové.
Nároky na půdu
Neutrální půda (pH 6,5), střední a lehčí nezaplevelené půdy. Musí se sít nejméně 3 km od pozemku s hrachem v předchozím roce (kvůli chorobám a škůdcům, např. zrno kaz hrachový.
Parametry setí
- řádky – 12,5 až 15 cm
- hloubka – 5 až 8 cm
- termín – časný (první dekáda jarních prací)
- výsevek – 0,9 až 1,1 MKS (milion klíčivých semen na hektar)
- výnos – průměrně 2,5 až 3 tuny na hektar.[3][5]
Pokrmy z hrachu
- Ärtsoppa (hrachová polévka) skandinávská kuchyně
- Hrachová polévka (česká kuchyně)
- Hrachová kaše (česká kuchyně)
- Hrachové placky (staročeská kuchyně)
- Hrachový šoulet (židovská kuchyně)
- Mater paneer (hrách se sýrem panír) indická kuchyně
- Pučálka
Jak vypěstovat hrách, aby plodil celoročně: Tajemství tkví v časování a odrůdě
Chcete si dopřát šťavnatý zelený hrášek od léta až do podzimu? Není problém. Tajemství tkví ve správné volbě odrůd.
Hrášek je nenáročná rostlina, které se bude dařit jak na zahrádce, tak také na balkóně. Nemá však rád studenou a mokrou půdu. Kvůli prevenci proti škůdcům a plísním rostlinu vysévejte s třiceticentimetrovým rozestupem. Aby vám krásně plodil, nezapomeňte ho pravidelně okopávat a zbavovat plevele. Samozřejmostí je opora, na kterou rostlinu pomocí provázků připevněte, aby nepadala.
Jaký hrách?
Pokud je vaší prioritou konzumace zelených lusků a zrn, zaměřte se na odrůdy hrachu cukrového a dřeňového. Hrách obecný je určen především pro usušení a uskladnění zralých zrn, které se používají výhradně k vaření.