Hořec žlutý (Gentiana lutea)
Další názvy: gentiana, encián, trlič, horec žltý
Hořec žlutý je vytrvalá bylina z čeledi hořcovitých, Gentianaceae, dorůstající výšky 50-120 cm. Lodyha je silná, nevětvená a dutá se střídavými a široce kopinatými listy. Dolní listy jsou krátce řapíkaté. Květy objevující se od června do srpna mají podobu kalicha a jsou žluté. Plodem je tobolka. Semena jsou drobná a mají hnědou barvu. Oddenek bývá zkrácený, plazivý, tlustý nebo tenký. Hořec má svůj původ v Alpách, kde roste jako luční bylina. V ČR byl vysazován zejména. v Krkonoších, Krušných horách a na severu Čech. V některých oblastech se rozmnožuje přirozeně. Dodnes roste v horských oblastech a dožívá se až 60 let. Existuje na 360 druhů hořce, v Evropě roste 27 druhů a v ČR 8 druhů, z nichž 7 je původních. Předmětem sběru je kořen, který lze sušit a rozemlít nebo nakládat do alkoholu či oleje. Též je součástí doplňků stravy, připravuje se z něj čaj nebo odvar. Hořec obsahuje monoterpenické hořčiny, zejména gentisin, gentiopikrosid, amarogentin (je nejvíce hořký) a pod. K dalším obsahovým látkám patří třísloviny, silice, alkaloidy, například gentiosid a dále slizy, pektiny, xanthony, inulin. Hořec by neměly užívat těhotné a kojící ženy. Další kontraindikací je vředová choroba žaludku a dvanáctníku, popřípadě hypertenze.
Hořec žlutý je odedávna využíván v lidovém léčitelství či ve farmacii. Vyrábějí se z něj především hořké žaludeční likéry. Kdysi se užíval i proti moru. Hořec díky obsahu hořčin dobře působí na trávení, reguluje činnost žlučníku, jater a slinivky břišní, detoxikuje játra. Napomáhá lepšímu vstřebávání živin, zabírá při zánětu žaludku a střev či v případě plynatosti a při nechutenství. Hořec podporuje tvorbu slin a žaludečních šťáv a zajišťuje lepší prokrvení trávicího traktu. Dále zlepšuje fugnování CNS, tvorbu krvinek a posiluje obranyschopnost organismu. Hořec též podporuje laktaci a kvalitu mateřského mléka, je velmi prospěšný kojencům při kolikách a působí jako tonikum při rekonvalescenci po těžkých onemocněních. Při silném nachlazení či chřipce látky obsažené v hořci snižují horečku a ulevují od bolesti svalů. Zevně tato bylina slouží k ošetření špatně se hojících ran. Hořec je součástí bioinformačních bylinných kapek Astomin, které zlepšují funkci zažívacího systému. Aktivují zejména žaludek a slinivku a příznivě ovlivňují metabolismus. Dalším přípravkem obsahujícím hořec je Regalen působící hlavně na meridiány jater, žlučníku, perikardu a tří ohňů. Do Bachových esencí se používá jiný druh hořce, a to hořec obecný neboli Gentiana amarella, který kvete červenofialově. Posiluje víru v tvořivé síly života.