Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
Další názvy:
Oyster mushroom
hiratake
Ping Gu
chippikoori
Co je hlíva ústřičná?
- je to jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých
- její klobouky tvarem i barvou připomínají ústřice
- povrch klobouků je bělavý, šedý, šedomodrý či šedočerný, ve stáří nebo při mrazech hnědne
- dužina je bílá, pružná, má nasládlou chuť a výrazně houbovou vůni
- tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na houbový prášek, který se používá jako koření
- má protialergické a protizánětlivé účinky
- předmětem studií je rovněž vliv hlívy na prevenci nebo zpomalení růstu rakovinových buněk
Obsahuje:
- polysacharidy (β-glukany)
- chitin (vlákninu)
- proteiny
- minerální látky (selen, zinek, draslík, fosfor, sodík, bór, železo, či jód)
- vitaminy řady B (riboflavin, thiamin, niacin)
- vitamin C, D a K
- terpeny
Použití:
- koření
- v kuchyni
- doplňky stravy
- krémy na problematickou pokožku
- opalovací krémy