Guar gum
Další názvy:
Guarová guma
Cyamopsis tetragonoloba gum
E412
Obecná charakteristika:
- je to polysacharid
- vyrábí se loupáním a mletím semen, guarových bobů
- tato rozpustná vláknina ve vodě tvoří silně viskózní roztok
- zpomaluje vyprazdňování žaludku, omezuje vstřebávání cukrů z potravy, a tím zvyšuje i pocit sytosti
- je vhodným podpůrným prostředkem k léčbě obezity, cukrovky a zvýšené hladiny cholesterolu
- v potravinářském průmyslu se používá jako zahušťovadlo, známé pod označením E412
- v kosmetice se používá jako zahušťovadlo a emulgátor kosmetických přípravků
- působí také jako stabilizátor, kde zabraňuje usazování pevných částic v produktech
Použití:
- mléčné výrobky
- pečivo
- omáčky
- mýdla
- gely
- zubní pasty
- masky na vlasy