Ghí
Další názvy:
Ghee
Přepuštěné máslo
Co je ghí?
- máslo je mléčný výrobek
- průmyslově se vyrábí z kravského mléka, přesněji z pasterované smetany, která se stlouká ve válci, kde dochází k oddělování máselného zrna a podmáslí
- oddělené máselné zrno se dále hněte, až se vytvoří máslo
- je přirozeně bezlepkové a neobsahuje ani laktózu
- je vhodné pro lidi s intolerancí na mléčné výrobky
- takto přepuštěné máslo se uchovává v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě
- v ájurvédské medicíně se ghí používá jako zdroj životní energie
- podporuje zdravé proudění všech tekutin těla a považuje se za výborný posilující prostředek nervové soustavy
Obsahuje:
- mléčný tuk
- voda
- mléčná sušina (bílkoviny a laktóza)
- vitamin A, D, E, K
- omega 3 mastné kyseliny
Použití:
- potravinářství