Gevuina avellana
Gevuina avellana je stálezelený strom či keř dorůstající do výšky až 20 metrů. Má jasně zelené lichozpeřené listy, složené z vejčitých lístků se zubatým okrajem. Květy jsou drobné, bílé až béžové, seskupené ve střapcích. Plody jsou tmavočervené, ve zralosti černé ořechy.
Gevuina avellana pochází z Jižní Ameriky, z jihu Chile a přilehlých oblastí Argentiny. V současnosti se pěstuje i v dalších oblastech, např. v USA, Austrálii či na Novém Zélandě.
Plody Gevuina avellana jsou jedlé a chutné. Konzumují se syrové nebo pražené, vyrábí se z nich pasta podobná arašídovému máslu. Pražená semena se používají také jako bezkofeinová náhrada kávy.
Obsahují okolo 50 % oleje, sacharidy a bílkoviny. Jsou bohaté na antioxidanty, např. vitamin E či β-karoten. Olej ze semen se používá jako stolní olej s vlastnostmi podobnými olivovému. Uplatnění má také jako součást kosmetických produktů. Má výborné hydratační vlastnosti, dobře se vstřebává a je zdrojem omega mastných kyselin. Kromě jiného bývá obsažen také v krémech na opalování.
Gevuina avellana je rovněž dobrou medonosnou rostlinou a zdrojem dřeva využívaného hlavně pro výrobu dekorativních předmětů a hudebních nástrojů.