Galgán lékařský
Galgán lékařský (Alpinia officinarum) je rostlina z čeledi zázvorníkovitých (Zingiberaceae). Oddenek se používá v indonéské a thajské kuchyni pod názvem galangal.
Galanga s velmi výraznou citrusovou, pikantní chutí a narůžovělou barvou. Galanga vypadá podobně jako zázvor, jeho chuť je však ostřejší a vůně pronikavější.
Před použitím kořen oškrábejte a odřežte případné zdřevnatělé části. Dužinu poté můžete krájet na drobnější kousky.
Galanga se používá do polévek, na dušené a mleté maso, ryby, zvěřinu nebo do zeleninových jídel. Kořen Galanga je známý svými léčivými účinky, proto se také používá v sypaných čajích.
Tip: Vyzkoušejte s námi tuto výbornou kuřecí polévku s galangem.
Kuřecí maso nakrájejte na tenčí nudličky a galangal cca na deset plátků. Chilli papričku podélně rozřízněte a zbavte semínek. Koriandr a citronovou kůru nasekejte nahrubo. Vývar přiveďte k varu, přidejte galangal, citronovou trávu, kafrové listy, chilli papričku a na závěr maso. Vařte zhruba 45 minut a vmíchejte kokosové mléko, cukr, rybí omáčku a ještě pět minut povařte. Dochuťte limetovou šťávou a koriandrem.
Přejeme dobrou chuť!
Skladování
Skladuje v mikrotenovém sáčku v chladničce, kde vydrží 2–3 týdny.