Fructan
Další názvy:
Fruktan
Obecná charakteristika:
- je to skupina sacharidů
- jsou to monosacharidy nazývané také ovocným cukrem
- jsou uloženy v buněčných vakuolách v listech, stonku i v kořenech rostliny
- množství fruktanů v rostlině závisí na druhu rostliny, teplotě, množství slunečního svitu, ne/dostatku vody a živin v půdě a na zralosti rostliny
- slouží jako zásobárna energie
- pomáhají také při infekcích a napadení patogeny
- jsou vytvářeny při přebytku cukrů a jejich hromadění v rostlině není nijak omezeno
- fruktany mají za následek dietní opatření pro pasoucí se zvířata
- v lidském těle působí fruktany jako rozpustná vláknina
- v kosmetice se extrahují např. z hlízy kořene yaconu
- v tomto případě fruktany působí na pokožku velmi prospěšně, posilují její kožní bariéru
- mají zvlhčující, zklidňující a pečující účinky i na velmi citlivou pleť
Kde ho najdeme:
- v agáve
- chřestu
- pórku
- česneku
- artyčoku
- cibuli
- pšenici
- žitě
- trávě
Použití:
- pleťové gely
- regenerační krémy
- BB krém