Fosfáty
Další názvy:
fosforečnany
Obecná charakteristika:
- jsou to chemické sloučeniny kyseliny fosforečné
- nejčastěji se používají v potravinářství (jako emulgátory a stabilizátory, regulátory kyselosti a kypřidla)
- ve složení na obalech potravin je najdeme pod těmito názvy: E 338 (kyselina fosforečná), E 339 – 343 (fosforečnany), E 450 – 452 (polyfosforečnany)
- fosforečnany jsou schopny kvalitně vyčistit např. zašlé spáry mezi kachličkami, pomáhají změkčovat vodu, odstranit mastnotu a předcházet vzniku skvrn
- jako součást potravin mohou zvyšovat hyperaktivitu dětí a poruchy trávicího traktu
- jsou brány jako látky bezpečné a neohrožující lidské zdraví
Použití:
- lakýrnictví
- obaly na potraviny
- farmacie
- čisticí prostředky