Fialky v parfémech i jako ozdoba dortů
K nejznámějším jarním květům s výraznou vůní patří určitě violky, lidově zvané fialky. Proto není divu, že se jejich vůně stala základem pro výrobu celé řady parfémů. Dnes už se však při jejich výrobě stále častěji drahý éterický olej nahrazuje syntetickým. Oblibu si drobné fialové květy získaly také jako ozdoba cukrářských výrobků.
Violka vonná neboli fialka
Pokud se někde fialkám daří, dovedou počátkem jara vytvořit bohatě kvetoucí koberce fialových květů. Asi nejznámější violkou u nás je violka vonná (Viola odorata), známá jako fialka. V České republice je tento druh patrně nepůvodní. Protože se fialky hojně pěstovaly už od středověku jako okrasná rostlina, na mnoha místech zdomácněly
Fialka má číslo sedm. Sedmá čakra je o duchovním rozvoji a napojení. Kdyby měla intuice svoji barvu, mohla by být fialová. Fialový kámen ametyst podporuje toto spojení a přiložený k čelu posiluje vnitřní zrak a duchovní napojení. Staří Keltové využívali fialky k milostné magii.
V antice byla fialka atributem bohyně Afrodíty, krásy a lásky a byla spojována s bohyní Persefonou, jež před svým únosem do podsvětí trhala voňavé květy. Pak se staly fialky symbolem podsvětí a smrti.
Když krásný pastýř Attis slavil svatbu s dcerou Frýžského krále, přišla do hodovní síně zamilovaná bohyně Kybéla a chtěla Attise pro sebe. Attis raději uprchnul do hor, tam se pod borovicí vykastroval a zemřel. Z jeho krve v koloběhu života vyrůstají každé jaro fialky a s nimi opět vstává Attis z mrtvých. V Řecku se slavily svátky zesnulých z jara a lidé věřili, že v prvních květech jsou zjeveny duše zemřelých. Tradice sázení fialek na dětské hroby se uchovala do středověku.
V křesťanské tradici fialka provázela Krista v jeho dětství. Dle legend potom fialky vykvetly i u paty Kristova kříže. V křesťanství značí fialová barva utrpení a fialka má tak vztah ke Kristově pašaji. Fialka je v této tradici o skromnosti a proto je jedním z atributů Panny Marie.
Ve Viktoriánské éře v symbolice květomluvy znamenala fialka nevinnost.
Pokud dáváte přednost duchovní meditaci než postelovým hrátkám, posaďte se do tureckého sedu s kytičkou fialek. Při nádechu si představujte fialové světlo proudící skrze temeno vaší hlavy do celého těla. Stačí sedm nádechů.
Vůně fialek, která okouzlila Marlene Dietrichovou
Díky téměř stoleté tradici výroby v berlínské manufaktuře můžete i dnes přivonět k parfému, který si oblíbila Marlene Dietrichová. V nabídce manufaktury je parfém fialka představen jako sladký, výrazný a umíněný. Herečka si parfém intenzivní fialkové vůně se svěžím tónem zeleného dřeva oblíbila v dobách svého berlínského působení, koncem 20. let 20. století.
Fialka místo třešničky na dortu
Květy fialek dobře vypadají zamrazené v ledových kostkách a používají se také k přizdobení zmrzliny, salátů či dezertů. Proslazené květy fialek dodávají chuť cukrovinkám a likérům, spolu s listy se přidávají do salátů. Stále větší oblibě při přípravě dezertů se těší kandované květy fialek. Buď můžete koupit takto upravené květy již hotové a nebo zkusit jejich výrobu vlastními silami. Rozhodnete-li se fialky ochutnat, pak vynechte květiny s ovadlými lísky, vybledlé či uzavřené. Měly by být rozvité, abyste si je dobře prohlédli. Nedozrálé květy chutnají hořce nebo trpce, podobně jako přezrálé.
- květy fialek potřete cukrovým sirupem a lehce poprašte moučkovým cukrem. Za mírné teploty dosušte v troubě.
- bílek lehce promíchejte vidličkou, ale tak, aby nepěnil. Čerstvé květy fialek potřete bílkem a pocukrujte moučkovým cukrem. Pocukrované květy rozložte na pečicí papír. V případě potřeby upravte tvar květu. Dosoušejte při pokojové teplotě, případně v troubě (teplota by neměla přesáhnout 50 °C).