Enzymy
V lidském organismu máme přibližně 3500 druhů různých enzymů. Enzymy ovlivňují většinu reakcí v organismu, od přenosu kyslíku krví po detoxikaci jater. Enzymy jsou velice citlivé na pH tekutiny, ve které působí a také na teplotu. Je například známo, že při teplotě vyšší než 42 stupňů Celsia se enzymy ničí. A protože enzymy ovlivňují v organismu velice mnoho reakcí, je vysoká teplota nad 42 stupňů Celsia pro člověka nebezpečná, a proto při dosažení této teploty člověk umírá.
- tento fakt popírá TUMMO - zvýšení teploty lidského těla u jogínů až na cca 48°C, kterou si věda zatím neumí vysvětlit (možná tu existuje určitá podobnost s vodou (anomálie vody), která se při teplotě nad cca 900°C chová jako izolant - chození po žhavých uhlících bosou hohou), zvýšením teploty se může změnit negativní polarita na pozitivní a teplota kolem 52°C může být léčebná nebo přímo vysoce regenerativní pro organismus člověka
Enzymy v potravinách:
- papája
- ananas, obsahuje bromelin, který rozkládá bílkoviny na aminokyseliny
- avokádo, obsahuje enzym lipázu, který rozkládá tuk
- kiwi, podporuje trávení bílkovin
- banány obsanují enzymy amylázu a glukosidázu, které rozkládají sacharidy do snadno stravitelných jednoduchých cukrů
- přírodní med obsahuje zažívací enzymy včetně diastázy, amylázy, invertázy a proteázy, diastáza pomáhá strávit škrob, amyláza ho rozkládá na cukry, invertáza štěpí sacharózu a proteáza magicky mění bílkoviny na aminokyseliny
- kvašené zelí
- zázvor
- kefír, zdroj probiotik
Česnekovité rostliny (cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek) v sobě ukrývají čtyři větší skupiny látek s rozdílným efektem: třeba mikro minerály (germanium, tellur), aminokyseliny (arginin), enzymy (allináza) a spoustu sloučenin síry (alliin, allicin, ajoen, allylpropyl disulfid, diallyl trisulfid, allylcystein). Některé jsou přítomny přímo v rostlině, jiné vzniknou v důsledku enzymatické reakce například v lidském žaludku.