Coffee fragrance oil
Další názvy:
Éterický olej káva
Kávový éterický olej
Obecná charakteristika:
- získává se z kávových zrn kávovníků
- plodem je bobule (velikosti naší třešně), která je zpočátku zelená, postupně žloutne, pak zčervená, až se nakonec zbarví do fialové barvy
- bobule obsahuje 2-3 kávová zrna
- čerstvá kávová zrna jsou zelené barvy, bez vůně a chuti
- teprve pražením získají zelená kávová zrna svou typickou vůni a chuť
- pražení probíhá ve speciálních strojích pomocí horkého vzduchu a za stálého promíchávání zrn
- éterický olej je tmavé barvy a pronikavé vůně
- v aromaterapii pomáhá od úzkostných stavů a deprese
- působí protizánětlivě a antioxidačně
- pomáhá při dýchacích potížích, rýmě, kašli, chřipce, alergiích, při zánětlivých žaludečních stavech, nechutenství a upravuje metabolismu
- obsahuje antioxidanty, antikarcinogeny a antimutageny
- předchází vzniku vrásek, stařeckých skvrn a zlepšuje pružnost pokožky
- na pokožku by se ovšem neměl používat v neředěném stavu z důvodu podráždění
Obsahuje:
- kyselinu kávovou
- kyselinu chlorigenovou
- kofein
- minerály (draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan a železo)
Použití:
- aromaterapie
- anti-age produkty
- parfémy
- mýdla