Čočka jedlá (Lens culinaris)
Další názvy: čočka kuchyňská, Lens esculent, Ervum lens
Čočka jedlá je luštěnina patřící mezi nejstarší kulturní plodiny. Je to jednoletá rostlina z čeledi bobovitých, vysoká okolo 40 cm. Má poléhavé stonky, její listy jsou chlupaté, složené ze 3-6 dvojic podlouhlých lístků a zakončené úponky. Kvete drobnými, bílými nebo světle modrými květy s fialovými žilkami. Plody jsou lusky obsahující 1-2 kulatá zploštělá semena. Čočka jedlá byla vyšlechtěna křížením několika planých druhů čočky pocházejících z Asie. V současnosti se různé odrůdy čočky se zelenými, červenými, žlutými i hnědými semeny pěstují po celém světě v oblastech s mírným a subtropickým podnebím.
Semena čočky byla součástí lidské stravy již od pravěku. Čočka patří mezi rostliny s nejvyšším obsahem bílkovin (26 %), má i vysoký obsah vitaminů skupiny B, z minerálů je v ní zastoupen fosfor, hořčík a vápník, zinek, železo a měď potřebné pro správnou krvetvorbu, síra, zinek aj., dále obsahuje např. kyselinu listovou a lecitin. Naklíčená čočka navíc obsahuje také vitaminy E a C a velké množství enzymů. Čočka snižuje obsah cukru v krvi, hladinu cholesterolu, díky vysokému podílu vlákniny podporuje činnost střev a působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Je vhodná i pro diabetiky. Má schopnost zasytit bez zbytečných kalorií, hodí se pro redukční diety. V mnoha částech světa tvoří důležitou složku stravy, díky vysokému podílu bílkovin je velmi vhodnou potravinou pro vegetariány a vegany. Z čočky se připravují polévky, slouží jako příloha i hlavní jídlo, naklíčená se přidává do salátů i pomazánek. Čočka jedlá má uplatnění rovněž v kosmetice. Extrakt z ní lze najít v produktech péče o pleť i vlasové kosmetice. Obsahuje vitamín B5, trisacharidy a má hydratační účinky. Pleti dodává potřebnou vlhkost, čím zmírňuje viditelnost jemných vrásek.