Citrus kalamondin - Calamondin
Calamansi ( Citrus x microcarpa ), také známý jako Calamondin , Philippine vápno, nebo Philippine citron, je ekonomicky důležitý citrusové hybridní převážně pěstuje na Filipínách. Je původem z Filipín, Bornea a Sulawesi v jihovýchodní Asii , stejně jako v jižní Číně a na Tchaj-wanu ve východní Asii . Calamansi je v tradiční filipínské kuchyni všudypřítomný . Používá se do různých koření, nápojů, pokrmů, marináda zachovává . Calamansi se také používá jako přísada do malajské a indonéské kuchyně.
Calamansi je hybrid mezi kumquatem (dříve považovaným za samostatný rod Fortunella ) a jiným druhem citrusů (v tomto případě pravděpodobně mandarinky ).
Calamansi je Philippine anglický přepis Tagalog kalamansi ([kɐlɐmɐnˈsɪʔ] ), a je název, pod kterým je na Filipínách nejznámější. V některých částech Spojených států (zejména na Floridě ) je calamansi také známý jako „calamondin“, staré jméno z amerického období Filipín. Je to poangličtěná forma alternativního tagalského jména kalamunding. Mezi další anglické běžné názvy kalamansi patří: filipínská limetka, calamonding, kalamaninská oranžová, kalamandarina, zlatá limetka, filipínský citron, panamská oranžová (používá se také pro kumquaty ), pižmová oranžová, hořké sladkosti a kyselina oranžový.
Calamansi byl dříve identifikován jako Citrus mitis Blanco, C. microcarpa Bunge nebo C. madurensis Lour., Všichni ho označovali jako citrus . Swingle systém je klasifikace citrusových by dal Kumkvat do samostatného rodu Fortunella , což znamená změnu calamansi o mezirodový hybrid , av roce 1975 to bylo vzhledem k hybrid název × Citrofortunella mitis John Ingram & Harold E. Moore na základě Blanco druhového jména, ale v roce 1984 D. Onno Wijnands poukázal na to, že Bungeovo druhové jméno, C. microcarpa (1832), předcházelo Blancoto Citrus mitis (1837), což × Citrofortunella microcarpa správný název. Fylogenetická analýza nyní staví kumquat do stejného rodu jako ostatní citrusové plody, což znamená, že s jejich hybridy, včetně těch, které dříve označované jako × Citrofortunella , rovněž patří do Citrus .
Calamansi je nejvíce široce kultivovaný na Filipínách, kde to je voláno kalamansî v Tagalog, kalamunding pomocí Kapampangan a Pangasinan lidí ; a limonsito, suha nebo simuyaw ([sɪˈmujɐw] ) Visayany . V Malajsii je známá jako limau kasturi ; a na Srí Lance jako hinnāraṁ (හින්නාරං). Calamansi také roste v severních částech Indonésie, jižní Číny a Tchaj-wanu. Je k dispozici celoročně na Filipínách a je obvykle vidět v nezralém zeleném stavu. Když ho necháte zrát, změní se na mandarínkově oranžovou.
Calamansi, Citrus x microcarpa , je keř nebo malý strom dorůstající do 3–6 m (9,8–19,7 ft). Rostlina se vyznačuje křídlovitými přídavky na řapíku listu a bílými nebo fialovými květy. Plody kalamansi připomínají malé, kulaté vápno , obvykle o průměru 25–35 mm (0,98–1,38 palce), někdy však až 45 mm (1,8 palce). Střední dužina a šťáva jsou oranžové barvy mandarinky s velmi tenkou pomerančovou slupkou, když jsou zralé. Každé ovoce obsahuje 8 až 12 semen.
K dispozici je také pestrá mutace pravidelného calamansi, ukazující zelené pruhy na žlutém plodu.
Kulinářské umění
Plody jsou kyselé a často se používají k zavařování nebo k vaření. Calamansi nese malé citrusové plody, které se používají k dochucování jídel a nápojů. Navzdory vnějšímu vzhledu a vůni je chuť samotného ovoce poměrně kyselá , i když je slupka sladká. Calamansi marmeláda může být vyrobena stejným způsobem jako oranžová marmeláda . Stejně jako ostatní citrusové plody se calamansi s vysokým obsahem vitamínu C .
Ovoce lze zmrazit celé a použít ho jako kostky ledu v nápojích, jako je čaj, nealkoholické nápoje, voda a koktejly. Šťáva může být použita místo šťávy z obyčejného perského vápna (také nazývaného Bearssovo vápno ). Šťáva se extrahuje drcením celého ovoce a vytváří chutný nápoj podobný limonádě. Likér mohou být vyrobeny z celých plodů, v kombinaci s vodkou a cukrem.
Filipíny
Ve filipínských kuchyních se šťáva používá k marinování a koření ryb, drůbeže a vepřového masa. Používá se také jako přísada do pokrmů, jako je sinigang (vývar z kyselého masa nebo mořských plodů) a kinilaw (syrové ryby marinované v octě a / nebo citrusových džusech). To je velmi často používá jako koření v pokrmy, jako Pancit nebo lugaw , nebo v základním sawsawan (DIP) ze calamansi šťávy a sójové omáčky / rybí omáčky používá pro ryby, závitky, knedlíky a různých slaných jídel. Používá se také v různých nápojích, zejména jako šťáva calamansi , filipínský nápoj podobný limonádě .
Indonésie
Ovoce se používá v místních receptech v severní Indonésii, zejména v oblasti severní Sulawesi . Ryby jsou před vařením pokropeny a marinovány šťávou, aby se eliminoval zápach „ryb“. Kuah asam („kyselá polévka“) je regionální čistý rybí vývar připravený z kalamansiho džusu.
Florida
Na Floridě se ovoce používá v plně zralé formě se zralejším chuťovým profilem než nezralá verze. Ochutnávači si všimnou prvků meruněk, mandarinky, citronu, ananasu a guavy. Kůra je tak tenká, že každé ovoce musí být ze stromu ručně vystřiženo, aby nedošlo k roztržení. Lze použít celé ovoce bez stonků a semen. Je ručně zpracováván a protlačován nebo odšťavňován a používán v různých výrobcích, jako je dort calamondin, coulis, marmeláda a džem. Kůra může být dehydratována a použita jako lahůdková příchuť se solí a cukrem. Ovoce bylo oblíbené u kuchařů na Floridě ve formě dortů od 20. do 50. let.
Floridians, kteří mají calamansi na dvoře, často používají šťávu v letní variaci limonády nebo limeady, jak je uvedeno výše, a, poněkud kyselý, sníží žízeň s výraznou chutí; Může být také použit na ryby a mořské plody nebo všude tam, kde by byl použit jakýkoli jiný kyselý citrus.
Pěstování
Filipíny jsou jediným významným producentem kalamansi. Primárně se pěstuje pro své šťávové extrakty, které se vyvážejí mimo jiné do Spojených států, Japonska, Jižní Koreje, Kanady a Hongkongu. Filipíny každoročně vyváží 160 000 až 190 000 metrických tun kalamansiho džusu. Mezi hlavní produkční centra patří jihozápadní oblast Tagalog , střední Luzon a poloostrov Zamboanga. Jeho pěstování se rozšířilo z Filipín po celé jihovýchodní Asii, Indii, Havaji, Západní Indii a Střední a Severní Americe, i když jen v malém měřítku.
V subtropických oblastech a v částech teplé mírné oblasti Severní Ameriky se × Citrofortunella microcarpa pěstuje především jako okrasná rostlina v zahradách a v květináčích a zahradách na terasách a terasách. Rostlina je obzvláště atraktivní, když jsou přítomny plody.
Rostlina je citlivá na dlouhodobé a / nebo extrémní chladu, a proto je venku omezena na tropické, subtropické a teplejší části teplého mírného podnebí (jako je pobřežní pláň jihovýchodních Spojených států (zóny 8 USD - 11 USDA), části Kalifornie, jižní Arizona, jižní Texas a Havaj). Rostliny v květináčích se v zimních obdobích v oblastech s chladnějším podnebím přinášejí do skleníku , zimní zahrady nebo do interiéru jako pokojová rostlina.
V kultivaci v rámci Spojeného království, tato rostlina získala Royal Horticultural Society ‚s Award of Merit zahrady (potvrzeno 2017).